Accessoires in de woonkamer

Je bent apetrots op je mooie meubels. Maar hoe mooi ze ook zijn, soms mis je gewoon nog wat extra’s. Het karakter van je woonkamer is pas compleet met leuke en passende accessoires. Belangrijk is een goede balans tussen de voorwerpen die je gebruikt. Hier een aantal tips om deze balans te vinden.

 

Accessoires zorgen voor een ander kleurtje

Ben je de kleur van je woonkamer wel een beetje zat, maar heb je geen zin in een compleet nieuwe meubelset? Dat hoeft ook helemaal niet, want met de juiste accessoires krijgt je woonkamer een hele andere kleur. Met kussens, vazen en kaarsen kun je een tijdelijke kleur aan je woonkamer toevoegen en maak je contrast in je kamer. Deze accessoires zijn makkelijk te vervangen, omdat ze helemaal niet zo duur hoeven te zijn.  

Tip: Ben je je woonkamer een beetje beu? Probeer eens wat nieuwe accessoires. Je hele kamer ziet er direct anders uit.


Speel met de maat

Het beste effect bereik je met voorwerpen van verschillende grootte. Hierdoor creëer je spanning en wordt het geheel niet voorspelbaar. Chaotisch? Nee hoor, je creëert een harmonieus geheel als een aantal voorwerpen dezelfde kleur, maat, vorm of materiaal hebben.  


Ruimtelijk effect

Spiegels vergroten een ruimte visueel en weerkaatsen bovendien licht. Als je daarentegen veel opvallende eyecatchers gebruikt die in het oog springen, lijkt de ruimte juist kleiner. Denk bijvoorbeeld aan een heel groot schilderij omgeven door grote vazen met drukke kleuren. De aandacht wordt dan van het schilderij afgeleid door de vazen. Onthoud: kleine objecten maken kleine kamers kleiner en grote kamers juist groter.  

Tip: Kleine objecten maken kleine kamers nog kleiner! 


Balans in accessoires

Zorg voor een natuurlijk ogend evenwicht met niet teveel symmetrie en wissel eyecatchers af met minder opvallende accessoires. Kortom, zorg ervoor dat het prettig is om rond te kijken in de kamer.  

*Vazen van Ikea € 34,95


Tip: Door het gebruik van heel veel kussens lijkt je ruimte voller.