Alle soorten verf op een rij

Verven is al zo oud als de mensheid. De soorten verf die we in de schappen vinden niet. Zie jij door de bomen (potten) het bos niet meer? Hier een greep uit de verschillende soorten verf die jij in je huis kunt gebruiken. Met andere soorten verf zoals metallic muurverf of schoolbordverf kun je spullen een nieuwe look geven.


Acrylverf

Het grote voordeel van acrylverf is de snelle droogtijd. Acrylverf bestaat uit een kleurpigment met en bindmiddel van kunststof. Het is een verfsoort op waterbasis die na droging watervast is.


Beits

Met beits breng je een transparante of dekkende laag aan om vezels (meestal van hout) een mooi uiterlijk te geven. Een kenmerk van beits is dat het gedeeltelijk in het hout doordringt. Je hebt beitsen die geschikt zijn voor binnen en beitsen die bedoeld zijn voor gebruik buitenshuis.


Grondverf

Voordat je met verf aan de slag gaat, is het aan te raden om eerst een laag grondverf aan te brengen. De eigenschappen van grondverf zorgen ervoor  dat de nieuwe verflaag goed hecht en afsluit. Wil je een donkere muur lichter maken? Ook dan biedt grondverf uitkomst: het zorgt ervoor dat je de donkere kleur straks niet door de nieuwe verflaag heen komt.


Hoogglans verf

Voor koziinen, deuren en ramen is hoogglans verf zeer geschikt. Hoogglans verf is zeer sterk, vochtbestendig en makkelijk schoon te maken. Werd deze verf vroeger vooral voor de buitenkant van het huis gebruikt, tegenwoordig wordt er ook steeds vaker binnenshuis gekozen voor hoogglans verf. Nadelen van hoogglans verf zijn dat je onvolkomenheden beter ziet dan bij een matte verf en dat het voorbereidingswerk meer tijd en moeite vergt.


Kalkverf

Kalkverf is een verf die bestaat uit 100% natuurlijke mineralen en pigmenten. Gebruik kalkverf als je een authentieke uitstraling wil creëeren.


Lak

Lak gebruik je om hout te beschermen tegen inwerkingen van buitenaf.


Latexverf 

Latexverf is verf op waterbasis en hierdoor milieuvriendelijk.


Magneetverf

Magneetverf is een decoratieve verf die je in bijna alle gewenste kleuren kunt laten mengen. Met magneetverf kun je een wand of muur magnetisch maken. Je hebt geen prikbord meer nodig: voortaan hang je je mooiste foto’s met een magneetje op de muur!


Matte verf

Matte verf is zacht van kleur en niet-reflecterend. Een matte verf is daardoor ideaal om kleine onvolkomenheden te verdoezelen. Nadelen van een matte verf zijn dat ze minder goed bestand zijn tegen vlekken en slijtage. Ook zijn ze minder goed afwasbaar en minder vochtbestendig dan hoogglans verf.
Matte verf is vooral geschikt voor woonkamers, slaapkamers en plafonds. Wil je een ruimte verven die zeer frequent wordt gebruik? Dan kun je beter kiezen voor een hoogglans verf.

 

verf-persoon_meisje-kwast-verfpot_groen_1_0711

Muurverf

Onder muurverf worden eigenlijk alle verfsoorten verstaan die geschikt zijn voor op de muur. Er zijn heel veel muurverven waaronder latex, structuurverf, schoolbordenverf en sierpleister.


Schoolbordenverf

Met schoolbordenverf maak je binnen mum van tijd een reusachtig memobord van je wand. Schrijf een mooi gedicht voor in de slaapkamer of gebruik de wand als levengrote kleurplaat voor de kinderkamer.
Tip: breng een laag magneetverf onder de schoolbordverf aan, zo kun je ook briefjes en leuke kaarten op je muur hangen.


Structuurverf

Met structuurverf breng je makkelijk en snel structuur aan op je muur. Heb je een muur met oneffenheden? Ook dan biedt structuurverf uitkomst, want het camoufleert putten en butsen. Structuurverf is verkrijgbaar in verschillende gradaties, van bijna glad tot een vrij grove structuur. Net als andere verfsoorten is ook structuurverf in bijna elke gewenste kleur te mengen.


Tempera

Tempera bestaat uit een emulsie met kleurpigment. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord temperare dat mengen betekent. Sinds de uitvinding van de olieverf wordt tempera niet vaak meer gebruikt. Tempera is vrij dof van kleur. Maar met een laag was of vernis krijgt het weer glans.


Zijdeglans verf

In tegenstelling tot matte verf is zijdeglans verf wel goed te reinigen en geschikt voor bijna alle ruimtes in huis, zelfs voor de kinderkamer.


Vernis

Vernis is een chemische stof die je over verf of materiaal aanbrengt om de invloed van weer, licht, vocht of schimmels te verminderen.


Waterbestendige verf

Zoals de naam al doet vermoeden is een wand met waterbestendige verf bestand tegen water. Ideaal voor een wand achter het aanrechtblad of in de badkamer.