Arabische inrichting

Een Arabische inrichting kenmerkt zich door houtsnijwerk, mozaïek, de kleuren blauw, paars, donkergroen, maar ook goud en zilver komen terug in dit interieur.


Arabische inrichting

Steeds vaker duiken er (web)winkels op met een Arabische insteek. Ze verkopen lampen, tapijten, meubels en servies met een uiterlijk dat op Arabische trends gebaseerd is, of woonitems direct uit deze landen geinporteerd. Je kunt je huis met een aantal kleine stijlvolle elementen al snel een Arabisch tintje geven.

Kalkverf, vloeren en kleden

Naast meubels en accessoires zien we de Arabische invloeden ook steeds meer terug in de grote opppervlakten. Traditionele materialen zoals natuursteen, pleisterwerk (tadelakt), mozaïek, tegels beschilderd met drukke patronen, hout, koper en parelmoer vind je zowel terug in de woonaccessoires, het meubilair, de vloeren, de wanden en de plafonds. De Turkse tegels zijn al wat langer op de markt. Al doen ze misschien denken aan Portugese tegels, er zit wel een verschil in. Turkse tegels zijn kleurrijker en zijn gedetailleerder beschilderd. De tegels worden ook voor wanden gebruikt.


Kalkverf

Iets nieuwer is het gebruik van kalkverf of kalkmortel voor muren. In Arabische landen is het gebruik van kalkmuren/natuurverven heel gewoon. Deze verf is namelijk zeer dampdoorlatend en zelfs ademend. Vochtregulerend dus. Hier gebruiken we de verf vooral door het mooie effect ervan; fluweelzacht ogende wanden.


Tapijten

Kijk verder dan de welbekende Arabische/Perzische tapijten! De patchwork-achtige tapijten bestaande uit verschilende lapjes leer zij het nu helemaal. Het hieronder afgebeelde handgemaakte Turkse kleed bestaat uit verschillene stukken gesneden koeienhuid van dezelfde kleur, waardoor een ton sur ton effect ontstaat. In verschillende kleuren en maten te bestellen.

 

Hout

Het Marokkaanse interieur is rijk versierd met verfijnd houtsnijwerk en gegraveerde kalligrafie-decoraties. De vormgeving en stijl is regiogebonden, zo kent de woonkamer in Marrakech een traditie van bont geverfd hout, ook wel Zouake genoemd. Uit Tetouan en Tanger komt de Andalusische stijl met het open houtwerk, beter bekend als Moucharabieh. Fes is één van de koningssteden in Marokko. De interieurs hebben een rijke uitstraling. De banken zijn veelal bewerkt met prachtig houtsnijwerk en bekleed met stoffen van hoge kwaliteit.

De geometrische patronen, reliëfs en decors in de vensterroosters, deuren en plafonds worden ook toegepast in de spiegellijsten en het meubilair.


Let's patchwork

Letterlijk betekent patchwork lapjeswerk. En lapjes zijn van stof. Maar onze eigentijdse geest gaat z'n eigen gang en werkt met ‘lapjes’ hout, kelims en... met kastjes.


Kleur

Voor een oriëntaalse sfeer gebruik je kleuren als blauw in koninklijke tinten, levendige paarstinten, smaragdgroen, glinsterend saffraan en krachtig karmijnrood. Een koele mediterane sfeer ontstaat door het toepassen van heldere blauwtinten, aquamarijn, turqoise en wit. De kleur blauw komt vaak voor op deuren en luiken en is een oud gebruik om kwade geesten buiten de deur te houden.

Een warme sfeer ontstaat door het combineren van natureltinten. Met kleuren als terracotta, rood, geelbruin, amber, saffraan en aubergine.
Neutrale tinten kun je toepassen om een rustige, vredige sfeer te creëren. Kleuren als crème, wit en zandkleuren horen bij deze sfeer.
De sfeer van 1001-nacht schep je door het toepassen van schitterende en fonkelende metaalkleuren. Verrijk de kamer met koperen lantaarns, stoffen met goud- en zilverdraden en bronskleurige meubels en het sprookje is compleet.

Turkse hamman sferen in de badkamer

In veel culturen is een bezoek aan de hammam nog steeds onderdeel van het dagelijks leven. Een wekelijks ritueel van diepe reiniging en ontspanning én een voorbeeld voor luxe spa resorts over heel de wereld. Ook in het Westen besteden we steeds meer tijd aan onze persoonlijke verzorging. Een authentieke hammam-ervaring kun je nu hebben zonder je eigen huis te verlaten. Kies muur- en vloertegels in neutrale tinten en een douche met jetstraal. Vloerverwarming, een stoel of een smalle bank brengen warmte en comfort in de ruimte. Steek kaarsen aan, wikkel jezelf in een zachte badjas en ontspan. In een echte hammam worden veel schalen en kistjes gebruikt. Ideaal om je spullen in mee te nemen van bad naar bad. Je brengt er tenslotte veel tijd door.