Bad of douche?!

Steeds meer mensen kiezen voor een douche in plaats van een bad. Niet gek aangezien het begrip douchen niet meer is wat het ooit is geweest. XXL is de trend op badkamer gebied. Dus grote douches, baden, tegels en ook zeker grote ruimtes.

Baden Villeroy & Boch, Dornbracht, Marike


Plannen om je badkamer te verbouwen?

Welzijn

Het dagelijks leven is hectisch. De beslotenheid van bad- en/of slaapkamer is vaak de enige plek om je terug te trekken. Fabrikanten hebben die behoefte onderkend. Wellness is het toverwoord geworden. In het ‘natte gedeelte’ is een echte Spa aan het ontstaan. Compleet met stoom- en saunacabines (soms gecombineerd), infraroodcabines, douchezuilen met massagekoppen en whirlpools die zelfs droge massagepunten hebben. Ook meerpersoons (4!) baden zijn duidelijk trend, voor het saamhorigheidsgevoel als in een Hamman. Vertaald in een vormgeving die inspiratie put uit de natuur. Voorbeelden zijn de grote regendouches die verkwikken als een tropische moesson, verzonken ‘vijverbaden’ met overlopende rand en platte cascadekranen waaruit het water klatert als een bergbeek.

Douche Dornbracht en bad Baderie

Multimedia

Je eigen ontspanningswereld betekent ook je eigen infowereld. De tv/dvd is allang onze slaapkamers binnengeslopen. Ook tijdens het baden hoef je niets te missen. Stoomcabines met een ingebouwd audiosysteem waren er al een tijdje. Nieuw zijn de spatwaterdichte LCD schermen die vlak geïntegreerd worden in een tegelwand, bijvoorbeeld de douche. Met tuner voor tv, computer én dvd. Kleur en geur. De opkomst van het LED-lampje heeft nieuwe mogelijkheden gebracht. Niet alleen zijn de minuscule lampjes mooi in een interieurontwerp te verwerken, bijvoorbeeld in tegelwanden, je kunt er ook alle kleuren van de regenboog mee maken. Van zwoel rood tot rustgevend groen of verfrissend blauw.

Douche Dimensione, bad Duravit en douche Dornbracht

Bad Duravit

Slim: bad en douche ineen

Het grote nadeel van douchen in bad was altijd de beperkte ruimte. Maar om nu altijd je bad uit te stappen om af te douchen... Daar moet je ook maar net de ruimte voor hebben. Daarom heeft Duravit een prima oplossing gevonden: de Seadream, een hoekig bad dat bestaat uit een deel dat zo breed als een douchebak, maar verder doorloopt in een bad. Zo kun je én lekker in bad zitten én breeduit douchen. Goeie combi!

Welk materiaal?

Een keramieken wastafel en bad is nog steeds het meest populair. Maar je kunt ook denken aan beton, rvs of kunststof. Ook natuursteen wordt steeds populairder, maar let op: wees dan voorzichtig met zure of bijtende middelen. Een van de meest populaire adressen voor natuursteen tegels is Nibostone.

Heb je trouwens weleens gedacht aan hout in de badkamer? Tegenwoordig biedt Saniwood een lijn, speciaal voor wastafels in de badkamer, die met speciale lakken zijn bewerkt. Voor houten badkamermeubels is teakhout het meest geschikt.

Boven: bad Duravit. Onder: douche Dimensione, Dimensione en Villeroy & Boch

Inloop douchecabine

In een grote ruimte staat het heel mooi, maar juist ook in een kleine ruimte is een inloopdouche ideaal. Het gelijke vloeroppervlak maakt namelijk de ruimte optisch groter. Zéker als je kiest voor een glazen douchewand; je merkt bijna niet dat de doucheruimte ook oppervlakte inneemt. Hoe je deze vormgeeft, hangt natuurlijk af van je stijlkeuze. Waar hou je van? Kubistisch, met een strakke wand om achter de spetteren? Of juist een gebogen wand voor een mooie organische badkamer. Het is even wennen, maar met een gelijkvloerse badkamer oogt het wel allemaal een stuk strakker. Een overloopgoot of drain vangt al het water netjes op. Quickdrain maakt bijvoorbeeld goten die je langs de rand van je (inloop)douche kunt plaatsen.

Tip: Keuze voor een bad of douche gemaakt? Maak de badkamer helemaal af met nieuwe badkamertegels.