Badkamer verbouwen

Wil jij ook zo'n private wellness center waar alle magazines tegenwoordig over spreken? Of vind je dat overdreven en moet de badkamer vooral functioneel zijn? Een goed stappenplan helpt je bij het bouwen of verbouwen van een nieuwe badkamer, want er komt nogal wat bij kijken!

 

1. Budget bepalen

Bepaal je budget en besluit of je de badkamer zelf (ver)bouwt of het uitbesteed aan een aannemer. In dit stappenplan gaan we er vanuit dat je het zelf doet.

Tip: Er bestaat speciale tegelverf waarmee je tegels een nieuw kleurtje kunt geven. Op deze manier hoef je lelijke tegels niet te vervangen.
 

2. Wensen op een rijtje en schetsen maar!

Wat zijn je wensen? Heb je een groot gezin? Dan is het slim om twee wastafels te nemen. Een echte badliefhebber? Reserveer hier dan genoeg ruimte voor. Graag samen onder de douche? Kies voor veel doucheruimte. Denk naast de functionele aspecten ook na over de sfeer en stijl die de badkamer moet krijgen. De woonbladen staan er vol mee en verschillende badkamermerken hebben mooie brochures met gehele badkamers erin. Plak dit allemaal op een papier of voeg het samen in een map. Handig voor als je daadwerkelijk overgaat tot aanschaf.

Tip: Zorg voor voldoende ventilatie in je douche! 

3. Op zoek naar de juiste badkamermeubels

Je kunt natuurlijk alle badkamer- of speciaalzaken afstruinen, maar neem ook eens een kijkje op internet. Een kraan, bad of welk ander badkamerartikel kan soms wel voor de helft minder op internet staan, terwijl het toch gloednieuw is. Op Badkamermarkt vind je veel producten voor een zeer aantrekkelijke prijs. Aan de hand van je wensenlijstje en plakboek kun je redelijk snel scannen op wat bij jou past en wat niet. Wil je graag persoonlijk advies? Neem dan je wensenlijstje en budgetberekening mee naar de badkamerspecialist zodat hij gelijk met je mee kan denken en kijken.


4. Planning en aanschaf

Bij de verbouwing van een badkamer is een goede planning een vereiste! Op den duur moet de badkamer leeggehaald worden en is het douchen voorbij! In de vorige fase heb je besloten wat je wil hebben en nu is het tijd om alles aan te schaffen. Houd hierbij wel rekening met levertijden en je eigen planning! Het is toch balen als je straks in plaats van één week, vijf weken elders moet douchen…

Tip: Als warmwaterleidingen door onverwarmde ruimten lopen, isoleer dan de leidingen. Dit voorkomt warmteverlies. 


5. Verbouwen

Wat, wanneer en waar? Zorg voor een paar handige klusvrienden die je helpen, vrienden of familieleden met twee linkerhanden mogen thuisblijven. Het vertraagt namelijk enorm als je alles uit moet leggen en dan gaat het absoluut een keer mis. Haal het juiste materiaal en gereedschap in huis zodat je achter elkaar door kan werken en zorg dat de aangekochte spullen worden afgeleverd.

Tip: Badkamer aan het verbouwen? Ga lekker naar het zwembad of de sportschool. Hier zijn altijd douches aanwezig! Ben je lid van een jachthaven of heb je goed contact met de camping eigenaar in de buurt? Ook hier zijn vaak douches.