symbool_huisjes_kleur_0801

Banksparen voor aflossing

Sinds 1 januari 2008 is er een nieuwe hypotheekvorm: banksparen. Wat is er precies nieuw aan deze hypotheekvorm? Moviq legt je het principe van banksparen uit!


Wat is banksparen?

Bij banksparen sluit je een spaar- of beleggingsrekening af bij een bank. Op deze geblokkeerde rekening spaar je op een fiscaal gunstige manier de aflossing van je hypotheek bij elkaar. Het is fiscaal gunstig omdat je geen belasting betaalt over het bedrag dat je opbouwt.


Verwachting van banksparen

Omdat banksparen een nieuw product is op de financiële markt zullen steeds nieuwe bankspaarproducten worden ontwikkeld. En naar verwachting zullen ook de verzekeringsmaatschappijen hun producten aanpassen of goedkoper maken, zodat ze kunnen opboksen tegen deze aantrekkelijke nieuwe hypotheekvariant.

 

Verschil tussen banksparen en andere hypotheekvormen

Het belangrijkste verschil is dat je bij het afsluiten niet direct vast zit aan een overlijdensrisicoverzekering. Je kunt deze wel los afsluiten en dat is dan ook wel verstandig om te doen. Doordat je bij banksparen zaken afzonderlijk van elkaar afsluit, krijg je meer inzicht in de kosten. Ook ontvang je iedere maand een afschrift en daar staat exact op hoeveel je inlegt, wat je hebt opgebouwd en wat je hebt uitgegeven aan de verzekeringspremies.

Deze laatste kosten zijn nu ook uitgesmeerd over de gehele looptijd van de hypotheek. Bij hypotheken met een ingebouwde overlijdensrisicoverzekering betaal je de kosten van de verzekering vaak al in de eerste 10 jaar af en bouw je de eerste jaren dus aanzienlijk minder kapitaal op. Wanneer je binnen 10 jaar verhuist dan heb je nauwelijks iets van je hypotheekschuld afgelost.


Voorwaarden banksparen

Er zijn een aantal voorwaarden voor het banksparen. Je moet allereerst natuurlijk een eigen huis hebben en dus een eigenwoningschuld waarvoor je de hypotheek wilt afsluiten. Daarnaast moet je met het kapitaal dat je opbouwt je eigenwoningschuld afbetalen, anders is het geld aan het eind van de looptijd niet belastingvrij. Je kunt het dus niet gebruiken voor andere doeleinden dan de aflossing van je huis.

Bovendien moet je ten minste 15 jaar of tot jij overlijdt, of degene met wie je de hypotheek hebt afgesloten, jaarlijks een bepaald bedrag inleggen. De rente die je ontvangt, blijft op je bankspaarrekening staan. Je krijgt dus tussentijds niets uitgekeerd, maar je hoeft er ook geen belasting over te betalen. Kies je voor de belegginsvariant, dan moet je de beleggingsrekening onderbrengen bij een beleggingsbank. Kies je voor de spaarvariant, dan moet je de rekening afsluiten bij een reguliere bank.