huis

Belastingen

Wanneer je een huis koopt, verandert niet alleen je woonomgeving maar ook je financiële situatie. Je bezit nu tenslotte een eigen pand en dat heeft invloed op de hoeveelheid belasting die je moet betalen. En niet alleen de belasting die je moet betalen voor de woning, maar ook de gemeente waarin je gaat wonen heft belasting op.

Naast belastingen moet je in sommige gevallen ook btw betalen over de koopsom. Bij bestaande woningen betaal je 2% overdrachtsbelasting over de koopsom. Bij nieuwbouwwoningen geldt deze belasting niet. Bij de aanschaf van een nieuwbouwwoning betaal je wel BTW over de koopsom.

Gelukkig zijn er naast belastingen ook nog positieve dingen namelijk de hypotheekrenteaftrek. Bij de hypotheekrenteaftrek mag je de rente van jouw hypotheekschuld of andere schuld volledig aftrekken van het inkomen zolang je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

 

Betaal niet teveel voor correctie overdrachtsbelastingen

Notarissen rekenen tot wel € 600,- voor een correctie op de overdrachtsbelasting. Dit terwijl ze er in de meeste gevallen slechts een paar administratieve handelingen voor verrichten. Lees meer...

sleutel

Overdrachtsbelasting

Het is je gelukt: het huis van je dromen voor een scherpe prijs. Maar dan wacht je nog de verrekte kosten koper, die als mosterd na de maaltijd bovenop de koopsom komt. Een groot deel van de kosten koper bestaat uit zes procent overdrachtsbelasting. Maar niet het komende jaar. Lees meer...

belas

Hypotheek en belasting

Wanneer je een huis koopt, verandert niet alleen je woonomgeving maar ook je financiële situatie. Je bezit nu tenslotte een eigen pand en dat heeft invloed op de hoeveelheid belasting die je moet betalen. Onze belastingexpert Bram Iding van IDING Vechtstreek legt haarfijn uit hoe het zit met de hypotheekrenteaftrek, het eigenwoningforfait en de bijleenregeling.

"Wat verandert er nu we een huis hebben gekocht?"

Lees meer...