kopen_stel-bezichtigen-huis_0711

Bezichtiging bij koop

Hoera, je hebt het gespot: je potentiële droomhuis. Om te weten of het jouw thuis kan worden, wil je het natuurlijk eerst in het echt zien. Tijd voor een bezichtiging!

Je hoeft voor een eerste kijkronde geen zeeën van tijd uit te trekken; gemiddeld een minuut of twintig. Vraag gerust om informatie over een bouwkundige keuring, een taxatierapport, bouwtekeningen, et cetera. Loop ook altijd even een rondje door de buurt. Let verder tijdens de bezichtiging op de volgende zaken:

 

Bezichtigingstip 1

Kijk naast zaken als grootte en inrichting bij de bezichtiging ook naar de bouwkundige staat van het huis.


Bezichtigingstip 2

De verkoper moet jou tijdens de bezichtiging zo volledig mogelijk over het huis informeren (mededelings- of informatieplicht), ook over de bij hem bekende gebreken. Van jou wordt verwacht dat je bepaalde zaken laat onderzoeken, dit heet de onderzoeksplicht.


Bezichtigingstip 3

Ga bij het bezichtigen van de woning nauwkeurig te werk en bekijk zowel de binnen- als de buitenkant grondig. Dit wordt vanwege de onderzoeksplicht ook van je verwacht.


Bezichtigingstip 4

Laat bij twijfel na de bezichtiging een bouwkundige keuring uitvoeren. Het voordeel daarvan is, dat je voor het uitbrengen van een uiteindelijk bod een goed inzicht hebt in eventuele verbouwingskosten. Tijdens de onderhandelingen sta je dan veel sterker.


Bezichtigingstip 5

De verkoper moet alle bijzondere lasten en beperkingen die op het perceel rusten aan jou meedelen. Anders kan hij aansprakelijk worden gesteld. Denk daarbij aan eventuele erfdienstbaarheden, kwalitatieve verplichtingen of verkoopregulerende bepalingen.