Communiceren met de aannemer

Je ziet je prachtig verbouwde huis al helemaal voor je. Maar hoe leg je een aannemer uit wat je precies voor ogen hebt? Deze 5 tips helpen je om zo goed mogelijk met je aannemer te communiceren.


Tip 1. Zet je wensen op papier

Hoe beter je zelf weet wat je wilt, des te makkelijker is het om afspraken te maken met een aannemer. Zet daarom je wensen op papier. Het liefst zo gedetailleerd mogelijk. Denk ook na wanneer de verbouwing uiterlijk klaar moet zijn. Op deze manier kan een aannemer al snel zien of je plannen haalbaar zijn of niet.


Tip 2. Maak een tekening

Een tekening helpt bij het uitleggen van je wensen. Vraag daarom bij de dienst Bouw- en Woningtoezicht van je gemeente de originele tekeningen van je woning op. Dit maakt het maken van een plattegrond van de verbouwing een stuk gemakkelijker. Door je meubels er op schaal in te tekenen, krijg je een beter beeld van hoe het er uiteindelijk uit zal gaan zien. En of dat wat je in je hoofd hebt eigenlijk wel uitgevoerd kan worden.


Tip 3. Bouwjargon

Het jargon dat aannemers gebruiken is vaak lastig te volgen. Ieder zijn vak. Hij kan van jou dan ook niet verwachten dat je alle bouwtermen kent. Zeg dus gewoon tegen je aannemer wanneer je iets niet begrijpt en vraag hem het nog een keer uit te leggen. Het zou jammer zijn als door een misverstand jouw verbouwing anders uitpakt dan de bedoeling was.


Tip 4. Doe vooronderzoek en verzamel beeldmateriaal

Verdiep je in beschikbare materialen voor de afwerking en vraag folders aan bij leveranciers. Heb je bij iemand thuis iets gezien dat je mooi vindt? Maak er een foto van, zodat je die aan je aannemer kan laten zien. Eén beeld zegt meer dan duizend woorden.

 

verbouwen_bouwtekening_200801

Tip 5. Hulp van een architect

Heb je een grote verbouwing in de planning? Als je gebruik maakt van een architect, dan is hij de aangewezen persoon om je te helpen bij het verwoorden van je wensen naar de aannemer toe. Hij is een expert en spreekt de 'taal'. Ook kan hij je meteen zeggen of iets technisch haalbaar is of niet. En niet onbelangrijk: of het binnen je budget past.