Cosmopolitische woonstijl

Een cosmopolitisch interieur oogt licht, leeg en functioneel, heeft een strakke basis, maar is ook zacht en vriendelijk. Het interieur heeft een luxe, hoogwaardige uitstraling, maar is nergens overdadig sierlijk. Het is een brede wereldse mix van oude en nieuwe materialen en klassieke en moderne vormen. 

Comfort gaat voor design, in tegenstelling tot de industriële woonstijl. Ook het raak-mij-aan-gehalte is hoog. Dat betekent niet alleen vrij spel voor wol en tweed; een matte betonlook vloer of één van hoogglanzend epoxy kunnen de zintuigen enorm prikkelen. Een kleed, of hoogpolig tapijt, kan de ruimte op een subtiele manier verrijken. Er is veel variatie qua kleur en materialen (stof!), en de woonruimte is hierdoor makkelijk te voelen. ‘t Is echter geen kaleidoscopische kleurenvloed: door consequent ten hoogste drie kleuren te gebruiken en deze te laten terugkomen, behoud je rust en ruimte. Het hedendaagse karakter van deze woonstijl komt terug in de luxe, hoogwaardige uitstraling, terwijl deze nergens overdadig sierlijk is. Strak en aaibaar zou je dus kunnen stellen – met aaibaar bedoelen we dan niet alleen zachte stoffen, maar ook structuren.  

 

Een voorbeeld van de cosmopolitische woonstijl

Dit type woonstijl klinkt nog vrij onbegrensd. Een voorbeeld van hoe het kan: In de living staat een stoffen bank met grote kussens en een voetenbank. Van tweed bijvoorbeeld, een grove wollen stof met kenmerkend visgraatpatroon. Die je moeiteloos combineert met een lederen Barcelona fauteuil van Mies van der Rohe (waar tegenwoordig ook veroorloofbare replica’s van op de markt zijn). Rond de (lichte houten) tafel plaats je vlinderstoelen van Arne Jacobsen. Voor wie durft: in verschillende kleuren. Op de vloer ligt hout of een hoge kwaliteit laminaat of parket (eventueel onbehandeld voer een stoer effect), vinyl of epoxy – als het maar verzorgd en af oogt. Een kleed doet het goed, of misschien houd je van tapijt?

 

Toepassingen in de (kleine) stadswoning

Omdat de stadswoning per definitie wat karig bemeten is, breek je de ruimte met een strategisch opgestelde roomdivider of plant. Een bedbank doet dienst als extra slaapplek, zonder dat je een aparte kamer hoeft in te ruimen voor bezoek. Een andere oplossing om kamers te creëren zonder de ruimtelijkheid te verliezen, is het strategisch plaatsen van plafond-hoge kasten die de ruimten deels van elkaar afzonderen. Helemaal geslaagd als je een drempelloze woning ambieert. Veel bovenwoningen hebben een balkon. Betrek hem bij je huis met buitenmeubilair en planten. Kies voor verrijdbare meubels als je een flexibel interieur ambieert, bijvoorbeeld omdat je jonge kinderen hebt of vaak mensen over de vloer hebt. Houd je ervan je inrichting een keer in de zoveel tijd radicaal om te gooien? Lichte, makkelijk verplaatsbare meubels, maken dit mogelijk. Handig, want zo is je interieur snel aan te passen. Veel multi-inzetbare meubels zijn kind- en onderhoudsvriendelijk gemaakt.  

Klassiekers met een knipoog

Klassieke en eigentijdse meubelen gaan moeiteloos samen. Vintage meubelen hebben een tijdloos karakter en zijn daardoor een goede partner voor modernere ontwerpen. Sterker nog, door voor klassiekers met een knipoog te kiezen maak je het helemaal van nu. Illustratief voorbeeld zijn de plastic Louis Ghost stoelen van Philippe Starck voor Kartell, die een antieke eikenhouten tafel als het ware een facelift geven. Of plaats naast een antieke kast een moderne leeslamp. Veel ontwerpers grijpen in hun ontwerpen terug naar vroeger met gebruik van nieuwe technieken. Het levert interessante meubels op, die vertrouwd aanvoelen terwijl ze tegelijk ontegenzeggelijk nieuw zijn. 

Natuurlijk zijn designmeubels geen voorwaarde voor een geslaagd interieur. Met een beetje handigheid, verf en kwast tover je zelf een verwaarloosd stel stoelen tot een nieuwe eetkamerset om. Durf verscheidene typen stoelen te combineren, en maak er een geheel van door ze allemaal in dezelfde kleur te verven. ‘t Is maar een suggestie.

 

Werelds

Deze woonstijl is de uitgelezen keuze voor de stadsfanaat die met twee benen in de wereld staat. Het liefst bewoonde je een loft in New York of Hong Kong. Goed nieuws: met een beetje inventiviteit creëer je het Big City-gevoel gewoon in je eigen huis. Je voelt je prettig in een open ruimte met een hedendaags karakter. Je houdt van rust en ruimte, en een verzorgd en leefbaar interieur met een loftachtig karakter. Spullen die je meeneemt van verre reizen krijgen een mooi plekje, zonder dat ze overheersen. Een aardewerken vaas met Afrikaans patroon, een handgemaakt krukje uit een stuk hout, een Marokkaanse poef: ze voegen een stukje persoonlijkheid van de bewoner toe en voorkomen dat het geheel te steriel wordt.

Tip: De Japanse ontwerper Fukasawa gaf onlangs deze zeer herkenbare eetstoel een nieuw gezicht door de uitgangsvorm te behouden, maar als materialen die-cast en geborsteld aluminium te combineren met een eikenhouten rugleuning.

 

Tip: Het Belgische Quinze and Milan maakt meubels uit een vormvast schuim in een breed scala aan kleuren. Licht, makkelijk te verplaatsen en onderhoudsvriendelijk. Sinds kort is er een online webshop! Voor het Long Island-gevoel kies je voor een riante katoenen (witte) bank, met grote kussens en bijbehorende poef, en een lichte houten vloer.