Creatief met je zolder

Is jouw zolder ook een muffe verzamelplaats van oude troep? Verhuisdozen, kleding die je al jaren  niet meer past, speelgoed van vroeger, kampeerspullen, vergeten boeken… Zonde! Met wat creativiteit tover je de nok van je huis om tot een extra leefruimte.
 

Ontspannen

Badkamer
Misschien niet de meest voor de hand liggende optie, maar de zolder kan ook een ideale plek zijn voor de badkamer. De schuine wanden hoeven geen probleem te zijn: een ligbad past hier meestal prima tegen.

Wellnessruimte
Het wordt pas écht ontspannen als je van de zolder een wellness-verblijf maakt, compleet met sauna, relaxstoelen en stapels tijdschriften.

Thuisbios
Altijd al een thuisbioscoop willen hebben? Op zolder heb je de ruimte om er een echte lounge van maken met een lekkere hangbank, kussens en zitzakken. En de volumeknop kan voluit!

Atelier
De zolder is niet bepaald een oase van licht, maar een dakkapel/-raam kan hier verandering in aanbrengen. Zo creëer je je eigen rustplek om ongestoort te kunnen tekenen, schilderen, beeldhouwen of andere crea uitspattingen te doen.

 

Inspannen
 

Sport
De meeste fitnessapparaten belanden op den duur sowieso op zolder om langzaam te verdwijnen onder een dikke laag stof. Maar waarom zou je ze niet meteen naar zolder verplaatsen? Vooral in combinatie met een tv werkt de zolder prima als workoutruimte.


Werk
De zolder is natuurlijk de ideale plek om je terug te trekken en in alle rust noeste arbeid te verrichten.  Zorg wel voor voldoende licht op je thuiswerkplek (zie ‘atelier’).

Speelkamer
Vooral grote zolders zijn voor kinderen een paradijs om te spelen; met een beetje geluk kun je er ook een schommel of touwladder kwijt. Ook erg fijn: al het speelgoed ligt voortaan lekker uit het zicht.
 

Slapen

Logeerkamer
In een logeerkamer hoeft eigenlijk alleen een bed te staan. Ideaal dus voor de wat kleinere zolders. Is je zolder ook vrij laag, dan kun je ervoor kiezen om het bed weg te laten en alleen een matras op de grond te leggen. Dit geeft een gezellig tent-effect. Een berg kussens eromheen maken het af.

Eigen slaapkamer
Heb je een wat grotere zolder? Dan kun je ervoor kiezen om je slaapkamer naar de nok te verhuizen. Zo dicht onder de sterrenhemel slapen heeft natuurlijk wel wat.

Kinderkamer
De droom van veel kinderen: een eigen paleisje in de ‘torenkamer’ van het huis. Als je meer kinderen hebt kan dit alleen wel wat strijd opleveren…


Opbergen

Kastruimte
De schuine wanden zijn erg geschikt om schuifwanden voor te plaatsen. Hier kun je prima spullen opbergen die je niet vaak gebruikt. Kasten van ongeveer 40 cm diep zijn vaak al voldoende en zo houd je ook nog wat (leef)ruimte over.

Scheidingswandjes
Met simpele scheidingswandjes kun je van één ruimte twee (of meer) kamers maken. Erg handig zijn verrijdbare scheidingswanden. Als je beide kanten met verschillende dessins behangt, creëer je verschillende sferen.

Inloopkast
Altijd al een inloopkast willen hebben? Dan is dit je kans...!

Washok
De zolder is een prima plek om de wasmachine en droger te plaatsen, zo staan ze nergens in de weg. Ook ideaal: je was kun je er meteen naast hangen.


Overige tips & tricks

  • Om de energiekosten binnen de perken te houden is het verstandig om de zolder goed te isoleren en het trappengat afsluitbaar te maken.
  • Op zolder kan het snel warm worden door de schuine en platte daken. Een ventilator en (kiep)ramen kunnen uitkomst bieden.
  • De zolder is over het algemeen vrij donker; dakramen en –kapellen zorgen voor het benodigde licht. Met een dakkapel win je bovendien ruimte. Voor schuine ramen is tegenwoordig veel passende zonwering te koop.