De financiering van je verbouwing

Een nieuwe badkamer, een dakkapel of een hypermoderne keuken. Wie gaat verbouwen moet hoe dan ook zijn portemonnee trekken. Welke mogelijkheden zijn er voor de financiering van je verbouwing?
 

Een verbouwing kan aardig wat kosten, zeker als het om een groter project gaat.  Er zijn gelukkig verschillende mogelijkheden voor de financiering van je verbouwing. Je kunt je spaarrekening aanspreken, maar vaak is het gunstiger om een lening te nemen. De rente die je betaalt, is namelijk fiscaal aftrekbaar.
 

Een lening voor de financiering van je verbouwing

Kies je ervoor om geld te lenen voor je verbouwing, dan kun je een lening afsluiten of je hypotheek aanspreken. Een persoonlijke lening of is vooral handig als je van plan bent om binnen een korte tijd de schuld af te lossen. Lukt dat niet, dan zijn er verschillende mogelijkheden:

  • verhoog je huidige hypotheek of neem een tweede hypotheek
  • woon je al wat langer in je woning, dan kun je je hypotheek oversluiten en op die manier profiteren van de overwaarde
  • heb je een aflossingshypotheek, kijk dan of het mogelijk is om eerdere (extra) aflossingen weer op te nemen

 

Je verbouwing financieren met je hypotheek? Denk aan de notaris!
Wanneer je ervoor kiest om je hypotheek over te sluiten, of om een tweede hypotheek af te sluiten, zul je opnieuw een bezoek moeten brengen aan de notaris. De akte wordt dan opnieuw gepasseerd. Ook moet de woning weer worden . Je betaalt dus opnieuw notaris- én taxatiekosten.

Heb je bij het afsluiten van je hypotheek meteen aangegeven dat je je hypotheek tussentijds wilt verhogen, dan hoef je niet meer langs de notaris.
 

Nationale Hypotheek Garantie

Je kunt voor je verbouwing ook een (NHG) aanvragen. Het is niet noodzakelijk de NHG na aankoop van de woning af te sluiten. Je kunt dit ook later doen, voor kwaliteitsverbetering van je huis.
 

Hypotheek afsluiten? Financier de verbouwing mee

Voorzie je bij de koop van je huis al een verbouwing, financier deze dan mee als je de hypotheek afsluit. Het uitgangspunt is de waarde van het huis ná de verbouwing.
 

Duurzaam verbouwen? Ontvang subsidie en rentekorting

Ga je duurzaam verbouwen en bespaar je na de verbouwing energie? Dan kom je misschien in aanmerking voor subsidie. Neem hiervoor eerst contact op met de gemeente. Ook voor de verbouwing van een monumentale woning of aanpassingen aan een woning voor gehandicapten of senioren bestaan subsidiemogelijkheden.

Tip: Kijk ook eens naar de groene hypotheek als je rekening houdt met het milieu.