verhuizen_dozen-man-vrouw-wijn-2_0712

De kosten van samenwonen

Als je voor het eerst gaat samenwonen, is dat ontzettend spannend. Je wilt alles goed regelen en niet voor verrassingen komen te staan. Het voordeel is, dat samenwonen – naast gezelligheid – ook financiële voordelen biedt. De kosten deel je voortaan met z’n tweeën. Natuurlijk moet je een heleboel regelen, maar daar helpt Moviq je graag bij.


Samenwonen en kosten delen

Samenwonen brengt ook kosten met zich mee, zoals: boodschappen, hypotheekrente en verzekeringspremies. Als je besluit deze lasten samen te delen, dan is een gezamenlijke rekening erg handig. Hierop storten jullie allebei een vast bedrag per maand, zodat je geen omkijken meer hebt naar de gemeenschappelijke kosten. Tip: vraag meteen twee bankpassen aan, dan hebben jullie allebei toegang tot de rekening.


Samenwonen en een samenlevingscontract

Natuurlijk ga je er vanuit dat jullie voor altijd samen blijven. Toch lopen dingen soms anders dan verwacht. Dan is het prettig als alles goed is geregeld. Daarom is het verstandig om een samenlevingscontract op laten stellen bij de notaris. Hierin leg je niet alleen vast wat van wie is, maar ook wie er in het huis blijft wonen, mochten jullie uit elkaar gaan. Wil je gaan trouwen? Een notaris adviseert je over trouwen in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden. 

 

 

 

 

Verzekeringen en samenwonen

Stel, er wordt ingebroken of er ontstaat brand in je huis. Erg genoeg, maar als je niet goed bent verzekerd, heb je écht een enorm probleem. Zorg dus altijd dat je een woonhuis- en inboedelverzekering afsluit. Je bespaart kosten door deze verzekeringen in één polis onder te brengen. Let wel altijd goed op of je voor het juiste bedrag bent verzekerd.


Samenwonen en hypotheekbescherming

Het is erg vervelend, maar arbeidsongeschiktheid kan iedereen overkomen. Gebeurt dat, dan komt je financiële situatie behoorlijk onder druk te staan. De hypotheek moet je namelijk blijven betalen en ook andere vaste lasten lopen gewoon door. Gelukkig is er een hypotheekbescherming. Daarmee hoef je je geen zorgen te maken over de hypotheek. Die energie houd je over voor elkaar.


Overlijdensrisicoverzekering

Over overlijden wil je misschien al helemaal niet nadenken. Toch is het wel verstandig om een overlijdensrisicoverzekering  af te sluiten als je gaat samenwonen. Een partnerpensioen is ook een mogelijkheid. Zo blijft er niemand met schulden achter.


Tip: Jullie zijn niet getrouwd en hebben geen geregistreerd partnerschap. Het is slim om het huis dan op beide namen te zetten. Stel ook een testament op bij een notaris. Anders loop je het risico dat bij overlijden de achtergebleven partner helemaal niets erft.