De radiator

De radiator, in ons Hollandse klimaat kan geen huis zonder. Maar warmtebronnen zijn allang niet meer alleen functioneel. De modernste radiator is een echte eyecatchers in je woning!

Soort radiator

Er zijn drie typen radiatoren:

LedenradiatorenEen wat ouderwetsere soort die bestaat uit verticale kolommen die onderling met elkaar verbonden zijn. Paneelradiatoren / plaatradiatorenOok niet zo’n sexy variant. Je herkent ze aan een vlak of geribbeld oppervlak en hun (meestal) crèmewitte kleur. Afhankelijk van het vermogen dat je nodig hebt, kun je kiezen voor één, twee of drie panelen. DesignradiatorenOmdat het oog ook wat wil! Designradiatoren zijn verkrijgbaar in allerlei aparte kleuren, vormen en materialen.


Warme kunst

Designradiatoren worden ook wel decorradiatoren genoemd. Een feestje voor het oog is het ontwerp van Joris Laarman. Een verwarmingselement in een eigenzinnige, organische vorm die het fantastisch doet aan je muur. Er bestaan ook radiatoren in de vorm van een trapleuning, kapstok of scheidingswand waardoor je ze optimaal integreert in de ruimte. De soort met horizontale dwarsbuizen is ideaal als handdoekdroogrek. Deze radiatoren voor je badkamer en andere vochtige ruimtes moeten wel voldoen aan speciale eisen. Normale radiatoren zouden in een badkamer binnen de kortste keren roestplekken veroorzaken, vandaar dat er speciale aluminiumvarianten op de markt zijn die vocht wel kunnen verdragen.


Elektrische radiator

Deze jongens verwarmen de ruimte enorm snel, maar slurpen energie. Als je hem af en toe aanzet (bijvoorbeeld in een vakantiehuisje) is er niets aan de hand, maar wil je de ruimte intensief verwarmen, is centrale verwarming stukken goedkoper. Een combinatievariant is aan te raden als je in de zomer, als de normale c.v. uit staat, wél een verwarmde badkamer wilt. Als de combiradiator aan staat, werkt hij via de warmwatertoevoer en anders via het elektriciteitsnet.


Kleuren

Radiatoren worden eigenlijk alleen geleverd in saai crèmewit. Gelukkig kun je ze eenvoudig opleuken met een likje verf. Er is speciale radiatorlak te koop, maar je kunt er ook gewone verf op smeren. Nadeel is dat dit wel een beetje kan verkleuren. Verf op oliebasis verkleurt meer dan verf op waterbasis. Voor een radiotor hoef je geen hittebestendige verf te nemen, maar voor hete apparaten als een gaskachel wel.

 

Radiator met karakter

Mooi! Oude radiatoren in een nieuw jasje. Op de site van Het oude Huis vind je prachtige exemplaren op pootjes in de meest geweldige bewerkingen. Je kunt ze ook onbewerkt kopen en je creativiteit de vrije loop laten.

Op Marktplaats en de bij de oude bouwmaterialen van J. van IJken (klik op Gietijzer, Radiatoren) kun je ook mooie oude beestjes op de kop tikken. Ook bijzonder:

KnockOnWoodHouten designradiator met FSC-KeurmerkClima CanalInbouwradiator die verwarmt, koelt en ventileert. Hij kan zowel in de vloer als in de wand worden verwerktIguana flexibele designradiatoren Rond, halfrond, met spiegel, een kapstok… deze radiator kan zelfs om een pilaar geplaatst worden.
 

De nieuwste radiator van Jaga loopt mee met de hoek van je huis. Naast ruimtebesparend is deze verwarming ook energiebesparend.