De spoelbak

Niets gebruik je vaker in je keuken dan de spoelbak. Best de moeite waard dus om je eens uitgebreid te oriënteren in deze wereld, want de ene spoelbak is absoluut de andere niet.

Rond of vierkant. Enkel, dubbel of een 'anderhalfje'. Met of zonder afdruipblad, snijplank of inzetvergiet. Er is keuze te over, ook in materiaal. Een greep uit het aanbod.


Rvs

De meest populaire spoelbak is gemaakt van roestvrij staal. Het is goedkoop, sterk en gaat lang mee.  


Kunststof

De andere basic variant. Kunststof is niet duur en doet zijn werk prima. Je met alleen oppassen met fel gekleurde kleurstoffen.

 

Trends

Moderne spoelbakken worden steeds veelzijdiger en zijn bijvoorbeeld uitgerust met een snijplank of een uitneembaar vergiet.

Minder diepe spoelbakken winnen aan populariteit net zoals varianten die van hetzelfde materiaal gemaakt zijn als het aanrechtblad. Oude glorie herleeft met de tegeltjesspoelbak.

De vaatwasser heeft een enorme opmars gemaakt, dus spoelbakken hoeven niet meer zo groot te zijn. De enkele spoelbak is daarom steeds meer gewild. Ook zie je steeds vaker een kleinere tweede spoelbak pal naast de kookplaat om snel water te pakken of pannen af te gieten.

 

Acryl

Ga je voor een gekleurde spoelbak, dan zit je goed met acryl. Het materiaal kan alleen niet zo goed tegen krassen en gekleurde vloeistoffen en wees voorzichtig met bepaalde reinigingsproducten.  

Beton

Stoer! Een vierkante bak van beton staat lekker robuust in je keuken. Een bak met body. 


Keramiek

Keramiek geeft de spoelbak een natuurlijk uiterlijk. Er zijn veel kleuren en patronen mogelijk (denk aan mozaïek) en door de glazuurlaag kan de bak tegen een stootje.  


Inbouw, vlakbouw en onderbouw

Bij onderbouw wordt de spoelbak onder een opening onder het aanrechtblad gemonteerd en is de rand van het aanrechtblad nog zichtbaar. Vooral bij deze laatste vorm zijn veel creatieve ontwerpen mogelijk. Goedkopere varianten hebben nogal eens een opstaand randje waar water en vuil achter blijft hangen. Dit noemen we inbouw: de rand van de spoelbak ligt op het werkblad. Handiger en hygiënischer is vlak- of onderbouw. Vlakbouw wil zeggen dat de spoelbak vlak in het keukenblad wordt gemonteerd, waardoor er geen randen zijn en keukenblad en spoelbak één geheel vormen. Heel gemakkelijk te onderhouden.


Mooi!

  • Aanrechtblad en spoelbak van hetzelfde materiaal, bijvoorbeeld terrazzo en natuursteen
  • Ohio spoelunit van Reginox. Veel inhoud, strak design, geschikt voor vlakbouw, inbouw en onderbouw.
  • Solitaire dubbele spoelunit Spazio Robusta van geborsteld roestvrij staal met twee vierkante spoelbakken.