De verkoopmakelaar

Je kunt je afvragen: waarom geld neertellen voor een makelaar als je de verkoop van je huis ook zelf kunt regelen?
 

Een makelaar berekent courtage, waar vaak ook nog advertentiekosten bijkomen. Als je dat allemaal niet hoeft betalen, bespaar je een leuke som geld. Aan de andere kant: misschien had je wel meer uit de verkoopprijs kunnen halen als je gebruik had gemaakt van de expertise van de makelaar. Zet de voor- en nadelen voor jezelf dus goed op een rijtje!


Waarom verkoopmakelaar inschakelen

Een makelaar in de arm nemen kost je aanzienlijk minder tijd dan je huis zelf verkopen. Hij neemt je immers het werk uit handen. Ook heeft je makelaar een uitgebreid netwerk van collega-makelaars, zodat je huis waarschijnlijk sneller verkocht is.

Een makelaar is een getrainde onderhandelaar en is niet emotioneel gebonden aan je huis. Daardoor is hij (of zij) vaak objectiever in het bepalen van sterke (en zwakke!) punten van je woning. Ook kent hij de buurt en de markt en kan daarom vaak een realistischer, goed onderbouwde verkoopprijs opstellen.

Door zijn ervaring kan je makelaar ook advies geven over fiscale zaken, je hypotheek en stedenbouwkundige richtlijnen. Na de verkoop is je makelaar vaak aanwezig bij de notaris en kan controleren of alles volgens de regels verloopt.


Toch zonder verkoopmakelaar verkopen

Zie je het nut van een makelaar niet in en ben je van mening dat je de verkoop net zo goed zelf kunt regelen? Een aantal tips om er een succesvolle verkoop van te maken.


Vraagprijs vaststellen

Een goede vraagprijs is de basis van een geslaagde verkoop. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het bepalen van deze prijs, lees dan onze tips.

 

persoon_man-stel-handenschudden_0711

Onder de aandacht brengen

Potentiële kopers moeten natuurlijk wel weten dat je huis te koop staat. Goede hulpmiddelen zijn affiches, flyers, advertenties in (buurt)kranten en natuurlijk het internet. Wees in de advertentie zo positief mogelijk, maar overdrijf niet; hier prikken kijkers zo doorheen. Zorg voor een goede trigger: wat maakt jouw huis speciaal?

Tip: Plaats niet alleen advertenties in de krant, maar bied je huis ook te koop aan via internet.

Als je lid bent van Vereniging Eigen Huis kun je je woning gratis te koop zetten. Alle te koop staande huizen zijn voor zowel leden als niet-leden zichtbaar.


Interactieve makelaars

Je kunt een groot deel van de makelaarskosten uitsparen door zelf bijvoorbeeld de verkooptekst, foto’s en bezichtigingen te verzorgen en voor andere diensten wel een verkoopmakelaar in te schakelen. In het artikel over interactieve makelaars lees je hier alles over.


Verkoopstyling

Een paar kleine aanpassingen in je huis kunnen wonderen doen voor de verkoop. Ga naar de 5 belangrijkste verkoopstylingtips.


Let op de makelaarstarieven

Makelaarstarieven zijn vrijgegeven en kunnen dus flink verschillen. Er komen vaak ook nog advertentiekosten e.d. bij, dus zet afspraken duidelijk op papier.

 

Tip: Een makelaar kost wat, maar kan je ook een gunstigere verkoopprijs leveren.