De zon geeft je energie

Wat zonnepanelen zijn weten we allemaal wel, maar wat is nou een zonneboiler? Zonneboilers verwarmen water met behulp van de zon en dat kun je vervolgens gebruiken. Maar hoe gaat dat in zijn werking en wat bespaar je nou precies? En hoe zit het met zonneboiler subsidie?


Hoe een zonneboiler werkt

Een zonneboiler is een installatie die water verwarmd met behulp van de zon. Dat verwarmde water wordt dan weer gebruikt voor warmwaterkranen en voor de douche of het bad. Ondanks dat het zonnetje niet erg vaak schijnt in Nederland is het toch mogelijk om te besparen door een zonneboiler te installeren. Een zonneboiler bestaat uit een zogenaamde collector, dat eruit ziet als een groot zwart dakraam, en een voorraadvat. Met de collector wordt de zonne energie opgevangen en vervoerd naar het voorraadvat.

 

Besparen met zonneboilers

Door een zonneboiler hoeft de CV ketel minder water te verwarmen en zo kun je dus tot wel 50% energie besparen. Dat scheelt een hoop op je energierekening. Zo weet je zeker dat het geld dat je in een zonneboiler steekt, er ook weer uit komt!
 

Zonneboiler prijs

Zonneboilers zijn niet bepaald goedkoop. Ze kunnen inclusief installatie al snel tussen de 2.000 en 3.400 euro kosten. Zo weet je wel zeker dat je zonneboiler goed geplaatst is en je er geen problemen mee zult hebben. Het is een investering, maar uiteindelijk bespaar je er een hoop geld mee. Als je zelf al wat ervaring hebt met zonneboilers dan zou je het ook zelf kunnen doen. Dan kost een zonneboiler ongeveer 1.500 euro. En als je het toch een te groot bedrag vindt om in een één keer uit te geven, dan kun je ook een huur- of leasecontract bij je energiebedrijf afsluiten. De kosten zijn verschillend per energiebedrijf, maar vanaf 12,50 per maand zou je al een kleine installatie kunnen huren. Zo bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar op je gasrekening. Een leasecontract is duurder, maar na 6 maanden ben je wel eigenaar van de installatie.

 

 

persoon_meisje-schommel_zon_bosch_0810

Subsidie

Op het moment is er geen subsidie voor zonneboilers van de overheid. Wel zijn er veel gemeenten en provincies die zelf subsidieregelingen hebben voor zonneboilers. Informeer hierover bij jouw gemeente of provincie.


Zelf groene stroom opwekken

Dat is voordeliger dan de stroom van energieleveranciers. Dus wil je aanzienlijk op je energierekening besparen en bijdragen aan een beter klimaat? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang tot 5 offertes van erkende installateurs van zonnepanelen. Gratis en vrijblijvend.