kleur_verfpotjes_stock_0812_large

Deur schilderen

Een deur verven is een snelle manier om je huis een nieuwe look te geven zonder allerlei nieuwe spullen te kopen. Met onze tips wordt dit klusje een stuk makkelijker. Schuren, ontvetten en verven maar!


Deur losmaken

Als eerste zul je de deur uit de scharnieren moeten halen. Dit kun je doen door met een hamer en een drevel (een metalen pen) de scharnierpennen uit het scharnier te tikken. Je kunt de scharnierpennen insmeren met vaseline zodat je ze makkelijker terug kunt plaatsen. Let wel op dat je ze niet met olie insmeert, dat loopt uit de scharnieren en kan vette sporen achterlaten. Je kunt de deur ook laten hangen tijdens het schilderen, zorg dan wel dat je de grond beschermt tegen vlekken met bijvoorbeeld kranten.
Begin met het demonteren van het deurbeslag. Houd hierbij de boutjes bij het deurbeslag zodat je na het schilderen niet hoeft te puzzelen welk boutje waar hoort.

 

 

Deur schuren en ontvetten

Nu kun je beginnen met het schuren van de deur. Er zijn verschillende soorten schuurpapier, van heel fijn tot zeer grof. Het grove schuurpapier gebruik je voor dikke lagen oude verf en oneffenheden, het fijne schuurpapier gebruik je daarna voor de gehele deur. Hiermee wordt het oppervlak ruwer waardoor de nieuwe verf goed hecht. Als de deur helemaal klaar is, kun je de deur gaan  ontvetten met een mengsel van water en ammoniak (verhouding: tien delen water, één deel ammoniak). Klaar met ontvetten? Laat de deur goed drogen voor je verder gaat.


Deur schilderen

Nu is het tijd om je deur te gaan verven. Gebruik goede materialen, die zorgen voor het mooiste resultaat. Goede verf schildert makkelijk en behoudt zijn kleur, goede kwasten verliezen geen haren en strijken gemakkelijk. Hout heeft nerven in een bepaalde richting, volg deze richting met je kwast of roller in mooie soepele banen. Schilder de fijne lijntjes met een kwast en gebruik voor de grote oppervlaktes een roller. De eerste laag is meestal grondverf, deze laag egaliseert en zorgt dat de dekkende laag goed hecht. Je kunt kiezen voor een matte look, zijde glans of hoogglans. Matte verf is het gemakkelijkst aan te brengen omdat je strepen niet goed ziet. Het professioneel aanbrengen van zijdeglans en hoogglans is erg lastig en vergt veel geduld en ervaring.  Gaat het om een binnendeur, breng dan een extra laag aan zodat hij jaren mooi blijft. Een buitendeur heeft meer te verduren dan een binnendeur, denk aan temperatuurverschillen en vocht. Gebruik dan ook speciale buitenverf die hier tegen bestand is.


Wat zijn de kosten van een schilder?

Ben je handig, heb je de juiste materialen, de ruimte en de tijd, dan is het zelf schilderen van je deuren waarschijnlijk een goed idee. Twijfel je of je het beoogde resultaat kunt behalen? Bedenk dan dat een professionele schilder niet duur hoeft te zijn. Bereken met onze calculator in 1 minuut hoeveel de schilderklus zou kosten als je het uitbesteedt aan een professionele schilder. Snel, gemakkelijk en transparant.