financien_portemonnee-ouderwets-bruin_0712

Discriminerend rentebeleid

Trouw moet beloond worden, zou je denken. Maar in de wereld van de hypotheken gaat dit niet altijd op. Een groot aantal geldverstrekkers bieden namelijk niet hun bestaande, maar hun nieuwe klanten kortingen en gunstige voorwaarden aan.

 

Voordeeltjes waar overigens wel een aantal bezwaren aan kleven… Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) naar het rentebeleid van 35 geldverstrekkers. Maar liefst 70% voert een zogenaamd tweesporig rentebeleid: dit wil zeggen dat er naast de standaardrente nog een korting wordt gegeven van meestal 0,1 of 0,2%. Deze korting geldt vaak alleen in de eerste rentevastperiode, dus alleen bij nieuwe klanten die voor het eerst een hypotheek afsluiten bij de betreffende geldverstrekker.


Combinatiekortingen

Daarnaast worden nieuwe klanten ook vaak aanvullende kortingen (combinatiekortingen) voorgehouden in ruil voor mindere voorwaarden. Dit klinkt allemaal heel aantrekkelijk, maar helaas snijden mensen zich door dit soort lokkertjes nogal eens in de vingers. Ze zijn bijvoorbeeld niet voorbereid op hogere rentelasten na de rentevastperiode of laten zich verrassen door een verhuisboete. In dit laatste geval moet je geld op tafel leggen (en dit kan om behoorlijke bedragen gaan) als je een nieuw huis koopt en switcht van hypotheek.

In principe is hier niet veel aan te doen, aangezien er geen juridische bezwaren zijn.