Eco-logisch: de eerste duurzame bouwmarkt

Groen, groener, groenst. Het is duurzaam wat de klok slaat. Verlicht de één zijn huis met spaarlampen, de ander gaat een stapje verder en gebruikt alleen maar milieuvriendelijke spullen. Van vloerbedekking tot tandpasta. Alles kan, want duurzaam is in! Zelfs een duurzame bouwmarkt.


Duurzame bouwmarkt

Op 2 juni 2007 opende de eerste duurzame bouwmarkt van Nederland haar deuren. Eco-logisch in het Amsterdamse Westerpark heeft alle duurzame non-foodproducten in het assortiment. Eigenaar Rob Bos: "Nederland liep ontzettend achter in de verkrijgbaarheid van duurzame producten. Nu vind je alles onder één dak."


Modern bouwen

Bos is een voorstander van duurzaam -'ik noem het liever modern' - bouwen. "Op een milieuvriendelijke en bewuste manier bouwen hoeft helemaal niet duurder te zijn, maar omdat de materialen zo moeilijk verkrijgbaar waren, was het niet of nauwelijks aantrekkelijk voor bouwbedrijven en aannemers om duurzaam te bouwen."

"De basis van duurzaam bouwen is het opslaan van warmte in de muren"

Uiteindelijk is duurzaam bouwen juist dé manier om energie te besparen. "De basis van duurzaam bouwen is het opslaan van warmte in de muren. Daarom denk ik dat isolatiemateriaal op basis van houtvezel ook de toekomst heeft." Bos vertelt dat de huidige manier van bouwen is gebaseerd op haast. "Alles moet snel. Snel drogen, snel hechten. Op die manier verdwijnt alle warmte naar boven. Door materiaal te gebruiken dat 'damp-open' is, wordt de warmte opgenomen en kun je een aanzienlijke hoeveelheid energie besparen."


Ecowijk

Op een steenworp afstand van de bouwmarkt is een eco-complex te vinden. Een gebouw waarover nagedacht is. Het is gebouwd met milieuvriendelijke, duurzame materialen, is goed geïsoleerd, heeft mechanische ventilatie en dubbele beglazing. Eén van de bewoners, Cocky (62), heeft van het duurzaam wonen haar leefstijl gemaakt. Wanneer je haar woning binnenloopt voel je meteen een behaaglijke warmte. "In plaats van radiatoren heb ik verwarming in de wanden aan laten brengen. Deze wanden zijn bovendien gestuukt met een leemlaag van 3 centimeter dik." De combinatie van de leemstuc en de wandverwarming zorgt ervoor dat de temperatuur in huis continu is. Ook voelt de warmte anders aan dan de warmte die je uit een radiator krijgt. Doordat de muur stralingswarmte af geeft, gaat er ook geen stof door het huis circuleren, wat bij radiatoren wel zo is.

 

verbouwen_groen-ecobouwmarkt-bamboe_0803


Een schijntje verbruik

Cocky houdt er een bijzonder zuinige leefstijl op na. In de 10 jaar dat ze in de ecoflat woont, verbruikt ze slechts €18,- per maand aan elektra (inclusief koken) en haar waterrekening bedraagt ongeveer €42,- per maand (inclusief stadsverwarming en warm waterverbruik). Een schijntje dus. Toch is het de bewoonster niet om het geld te doen. "Ik wil op een gezonde en milieuvriendelijke manier leven." Voor de keuken bijvoorbeeld spaarde zij kosten nog moeite. Tegels zonder chemische laklaag, een aanrechtblad van Belgisch natuursteen en op maat gemaakte kastjes van massief hout.


Iedereen aan de bamboe

Terug in de bouwmarkt voorspelt Bos nog een gouden toekomst voor zonne- en windenergie. Maar ook de bamboevloeren zijn 'hot'. Het grote voordeel aan deze houtsoort is dat ze niet onder doet voor hardhout qua hardheid. "Een bamboe-productiebos is binnen 6 jaar weer aangegroeid, hardhout doet daar 60 tot wel 80 jaar over. Er hoeven dus geen regenwouden worden opgeofferd." Bos adviseert iedereen die in een bestaand huis gaat verbouwen om voor duurzame, milieuvriendelijke materialen te kiezen. "Je betaalt misschien 10% meer, maar dat heb je er door het verminderde energieverbruik zo weer uit."