Ecologisch tuinieren

De belangstelling voor ecologisch tuinieren groeit gestaag in Nederland. Overstappen heeft ook duidelijke voordelen. Schadelijke stoffen zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor onze eigen gezondheid. Het is dus zaak om bij ecologisch tuinieren voorzichtig te zijn met bestrijdingsmiddelen.

Het principe achter ecologische tuinieren? Niet meer tegen de natuur werken, maar met de natuur meewerken. Klinkt logisch en iedereen kan het, want het is een praktische en natuurlijke methode. Je hoeft je alleen maar een beetje te verdiepen in de samenhang in de natuur. Daarnaast kun je zelf wat planten en dieren bestuderen.
 

 

Slimme combinaties

Het uitgekiend bij elkaar zetten van planten voorkomt ongedierte en bovendien stimuleren ze elkaar. Vrij algemeen bekend is het feit dat Afrikaantjes tussen de aardappelen de gevreesde aardappelaaltjes voorkomen. Dille bij de tuinbonen houdt de zwarte bonenluis weg. Sla en spinazie tussen de aardbeien, daar tiert alles welig van. Iedere plant heeft zijn speciale eigenschappen, waardoor hij in combinatie met andere planten beter groeit. Als je planten bij elkaar zet die elkaar uitputten, dan heb je een heleboel werk, kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig.

 

Bestrijding van ongedierte

In een ecologische tuin gebruik je niet graag chemische middelen. Heb je ongedierte, dan zijn er wat natuurlijke middeltjes die je goed kunt gebruiken. Een mierennest kun je overgieten met kokend water (wel een paar dagen volhouden). Met knoflookteentjes en waspoeder pest je ze ook weg. Aan goudsbloemen en lavendel hebben mieren een flinke hekel. Met die plant in je tuin houd je ze ook buiten. Slakken kun je vangen met half ingegraven glazen, gevuld met bier of suikerwater. Ze verdrinken erin. Zo zijn er talloze tips waarmee je op een natuurlijke manier je tuin kunt beheren.
 

Bemesting

Naast plantencombinaties speelt ook de natuurlijke bemesting in je tuin een belangrijke rol. In het kort komt het er op neer dat je afval van je tuin zelf hergebruikt. Als je het gras regelmatig maait, kun je het laten liggen. Je gras blijft er vochtiger door en het afval zorgt voor natuurlijke humus. Herfstbladeren kun je overal in de tuin laten liggen, behalve op je gazon. Ze vormen natuurlijke mest. Overigens is een prettige bijkomstigheid van ecologisch tuinieren dat er aan diepspitten niet wordt gedaan. Beter voor je rug!

Wil je je wat verdiepen in dit onderwerp? Kijk in de boekhandel dan eens naar Ecologisch Tuinieren Voor Beginners van G. Gommers (€ 8,95).