Elektrisch gereedschap ABC

Naast je basisgereedschap kun je tijdens het klussen of verbouwen ook niet zonder het wat stevigere werk. Van accuboormachine tot vlakschuurmachine.

A

Accuboormachine

Is er in verschillende varianten. Gebruik je 'm vooral voor het indraaien van schroeven, koop dan een accuschroefmachine. Wil je 'm ook gebruiken voor lichte boorklussen, dan voldoet de accuboormachine. Ga je voor het zwaardere boorwerk, kies dan voor een accuklopboormachine.

Afkortzaag

Een afkortzaag gebruik je om hout in de breedte- of lengterichting af te zagen. Een afkortzaag zorgt ervoor dat de houtvezels worden afgebroken en niet doorgesneden. De afkortzaag is met name erg handig bij zaagwerk waarbij nauwkeurigheid van belang is.

B

Bandschuurmachine

De bandschuurmachine is niet geschikt voor kleine werkstukken, maar heeft als grootste voordeel dat-ie grote schuurkracht heeft.

Boorhamer

Met een boorhamer kun je grote gaten in baksteen en beton maken of beitelen. Bijzonder geschikt voor het zwaardere kluswerk dus. De boorhamer is een boormachine met een elektropneumatische klopbeweging.

Behangafstomer

Zonder chemische middelen, beschadigen in je stucwerk of kletsnatte vloeren, snel oud behang van de muur met een behangafstomer.

C

 

Cirkelzaag

Een cirkelzaag kun je gebruiken voor het zagen van hout, metaal en steen. Afhankelijk van het te zagen materiaal kies je een geschikt zaagblad. Een circelzaag zaagt mooie rechte lijnen en is veel sneller dan een decoupeer- of handzaag.

D

Decoupeerzaag

Een decoupeerzaag is eigenlijk een gemotoriseerde figuurzaag. Je kunt er verschillende materialen mee zagen, zoals hout, steen, metaal en kunststof. Het materiaal dat je wil zagen, mag niet al te dik zijn. De zaag werkt het best bij materiaal tot enkele centimeters dik.

Detector

Met een detector kun je gas-, elektra- en waterleidingen signaleren in muren en vloeren. Zo kun je dus veilig aan het frezen, boren, zagen en hakken gaan, zonder dat je een leiding of snoer raakt. Er zijn ook uitvoeringen die houten profielen detecteren, handig als je iets wilt ophangen aan een gipswandje.

E

Excenterschuurmachine

Een excenterschuurmachine is een schuurmachine met een roterend schuurvlak. Met deze schuurmachine kun je alle soorten oppervlakten schuren. Hij is geschikt voor grof schuurwerk, maar ook voor heel fijn schuren.

F

Freesmachine

Een freesmachine wordt gebruikt om hout te bewerken. Met een freesmachine kun je in verschillende soorten hout een profiel of vorm frezen

H

Haakse slijper

Een haakse slijper is geschikt voor allerlei klusjes. Bijvoorbeeld voor doorslijpen van steen, vensterbanken, drempels of voor het schuren van metaal. De slijper kom je vaak tegen op bouwplaatsen en zal meestal worden gebruikt door specialistische klussers. De haakse slijper wordt hier vooral gebruikt om buizen en betonijzer door te slijpen. Er zijn verschillende soorten slijpschijven, voor staal, steen en afbraamslijpers.

Hetelucht pistolen

Met een hetelucht pistool brand je oude lagen verf van hout en metaal af.

L

Laser

Werd de laser voorheen vooral op grote bouwplaatsen gebruikt, sinds enkele jaren zijn er ook lasers verkrijgbaar voor de consument. De laser vervangt de ouderwetse waterpas en is perfect om keukenkastjes of schilderijen op exact dezelfde hoogte te hangen. Ook bij tegelen is een laser onmisbaar als je mooi recht wilt tegelen.

Lijmpistool

Een lijmpistool verwarmt smeltlijm en kan vervolgens gebruikt worden om hout, kunststof, karton, hout en glas en keramiek te lijmen. Kan ook gebruikt worden voor voeg- of dichtwerk en reparaties.

M

Multischuurmachine

De multischuurmachine, is zoals de naam al doet vermoeden multi-inzetbaar. Je kunt 'm gebruiken voor het schuren en polijsten van verschillende soorten oppervlakten. Het formaat van de multischuurmachine maakt 'm makkelijk te gebruiken op kleine oppervlakten en moeilijk te bereiken plekken.

N

Nietmachine

Handig apparaat voor decoratieve klussen in en om het huis. De nietmachine, ook wel tacker genoemd, schiet nietjes, krammen of nagels.

R

Reciprozaag

Een reciprozaag, ook wel de alleszaag genoemd, lijkt op een grote decoupeerzaag, maar heeft een zwaardere motor. Kan gebruikt worden om hout of metaal af te zagen.
S

Schaafmachine

Een schaafmachine wordt gebruikt om van hout lagen af te schaven. Zo kun je ruw hout gladder maken. Een schaafmachine maakt het je wat gemakkelijker, maar je kunt ook met de hand schaven.

V

Vlakschuurmachine

In tegenstelling tot de bandschuurmachine, heeft de vlakschuurmachine geen ronddraaiend oppervlak, maar is er 1 vlak dat schuurt door heel snel heen en weer te bewegen. Een vlakschuurmachine is geschikt voor deuren en kozijnen.

Verfkrabbers

Geen gedoe met een handmatige verfafkrabber meer. Een elektrische verfkrabber is een handzaam apparaatje dat verf van hout en metaal kan verwijderen.

Verfspuitpistolen

Gebruik een verfspuitpistool voor het aanbrengen van lak. Door een verfspuitpistool te gebruiken, kun je oppervlakten gelijkmatig lakken of verven.