Funky woonstijl

De funky woonstijl blinkt uit in retro-ontwerpen met ronde, organische vormen en kleur. Lampen, banken, stoelen, tafels, zo lang het een afgeronde hoek heeft past het erin. Het vinden van (originele) retromeubels uit de jaren 70 voor je funky interieur is niet moeilijk, met tal van gespecialiseerde woonwinkels verspreid over ons land. En voor wie zijn hangstoel – very seventies – liever niet verlaat, bieden online shops uitkomst.

 

Prints

Een funky woonstijl bereik je al snel met een knallend behangetje, zelfs als het maar één wand bekleedt. Zoek naar samenhang, bijvoorbeeld door voor een print te kiezen die qua vormentaal aansluit bij een lamp of stoel. Of de kussens op je bank terug te laten komen in één van de kleuren op de wand.  Clashen is lastig bij deze woonstijl: zolang je je maar aan de organische vormentaal houdt, is meer alleen maar beter. Een funky interieur oogt snel warm en gezellig, maar je moet wel van druk houden. 

"Een funky woonstijl oogt snel warm en gezellig, maar je moet wel van druk houden."

 

Ronde vormen

Zitobjecten – poefs, zitzakken, kussens – maken de ruimte lekker speels. De iconische Ball Chair is de kers op de taart van een funky interieur – maar dat is wel even sparen. Ook de staande booglamp, origineel gefabriceerd door Arco, is een typisch ontwerp van deze stijl.


Etnisch

Wie graag het huis vol sleept met spullen uit verre oorden, zit goed bij deze woonstijl. Zolang je enigszins de kleuren van je interieur in je achterhoofd houdt, kan het bijna niet fout gaan met combineren. Woonaccessoires uit Zuid-Amerika en India passen goed bij deze stijl. Denk aan een sari of doek van vrolijk felroze, krachtig turquoise of zonnig geel; gehaakte plaids met spiegeltjes en belletjes, Maria-beeldjes en andere heiligen met kitschy knipperende lichtjes. Je kunt het zo druk of rustig maken als je zelf wilt.  


Pop

Een ander zijstapje van het pure retro interieur, is deze stoerdere versie waarin kleur samen gaat met grafische elementen. Ronde, organische vormen, gecombineerd met zwart-wit, pastels (lichtblauw, zachtroze, mintgroen) of juist hardrood, staalblauw en geel. Dit is een ‘aanwezig’ interieur, met strak leer en hoge kwaliteit kunststoffen – geen antiek, al maken we voor jaren 50 vormen een uitzondering. Zitzakken met een grafische print, bijvoorbeeld van een striptekening of cijfers en letters, lijken voor dit interieur ontworpen. Een metalen stellingkast kan prima. Voor houvast kijk je naar het werk van pop-art kunstenaars als Roy Lichtenstein en Andy Warhol, of de interieurprojecten en ontwerpen van Karim Rashid. Denk ook eens aan gekleurde verlichting, waarmee je de ruimte met een druk op de knop een heel andere uitstraling geeft.

Warm en kleurrijk

Koester je een voorliefde voor de seventies? Word je vrolijk van groen, geel, bruin, rood, oranje en het liefst een combinatie van die kleuren? Vloeit er soul door je bloed? Zie je liever psychedelische prints en bloemetjes dan een strakke witte wand als je thuiskomt? Houd je vooral van een warm interieur? Stop met zoeken: funky is jouw stijl!
 

Tip: Stoffen en behang met prints in alle kleuren van de regenboog vind je bij Designer’s Guild. De winkel zit in London maar is in Nederland bij diverse agenturen vertegenwoordigd.