Geen provisie meer voor tussenpersonen

Hypotheek- en verzekeringadviseurs moeten, als het aan Wouter Bos ligt, voortaan duidelijk maken wat hun raad kost en hoeveel ze eraan verdienen. Het voorstel zal deze week nog naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

Consumenten zijn te lang gewend aan gratis advies, wat lang niet altijd gratis bleek te zijn. Voor de Consumentenbond komt het voorstel als geroepen. Zij pleiten al langere tijd voor meer transparantie in de hypotheek- en verzekeringsbranche. Zij vinden dat het belangrijkste doel van de adviseurs moet zijn dat consumenten een product krijgen dat bij ze past.


Uurtarief

Een uurtarief zou ook kunnen helpen in het transparanter maken van de markt. De Hypotheekshop is al bezig met een proef met uurtarieven. De consument is bij de adviseurs met uurtarief vaak goedkoper uit, maar komt toch meestal uit bij het advies van een adviseur die provisie krijgt. Dat extraatje voor de tussenpersoon komt op de rekening van de consument.


Beleggingspolis

Het aanpakken van provisies en beloningen is begin dit jaar al ingezet bij beleggingspolissen van banken en verzekeraars. In de polis moeten duidelijk de kosten worden vermeld die de consument voor het product betaalt.

persoon_man-notaris_pak_0711