personen_oma-kleindochter-detail_0711

Generatiehypotheek

Je hebt na lang zoeken je droomhuis gevonden, maar je hebt als starter niet genoeg geld. Maak je geen zorgen, er zijn genoeg oplossingen. Zoals de Generatiehypotheek, waarmee je ouders of grootouders garant staan. Vraag naar je mogelijkheden en wie weet steek jij binnenkort de sleutel in de voordeur van je nieuwe huis.


Generatiehypotheek ideaal voor starter

Vroeger betaalde je voor een huis drie tot vier keer je jaarsalaris. Tegenwoordig ben je zes tot zeven keer je jaarsalaris kwijt. En door de kredietcrisis zijn hypotheekverstrekkers ook nog eens terughoudender. Met de Generatiehypotheek kun je een hoger bedrag lenen door samen met je ouders of grootouders een hypotheek af te sluiten. Hierbij wordt de hypotheekvorm die het best bij je past gecombineerd met de bestaande mogelijkheden van lenen, (belastingvrij) schenken en garant staan door je (groot)ouders. De Generatiehypotheek is dus geen nieuwe hypotheekvorm, maar wel een nieuwe mix. Je hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen.


Lenen en schenken

Heb je het geluk dat je ouders een steentje bijdragen, dan doen ze dat door je een bedrag te lenen of te schenken. Je ouders mogen je jaarlijks €5.000 schenken. Aan kinderen tussen de 18 en 35 jaar (of aan een kind ouder dan 35 jaar, waarvan de echtgeno(o)t(e) jonger is dan 35 jaar) mogen ze dit bedrag één keer belastingvrij verhogen tot €24.000. En indien het bedrag wordt geschonken voor de aankoop van een eigen woning onder voorwaarden zelfs eenmalig te verhogen tot €50.000. Grootouders mogen per jaar een bedrag van €2.000 aan je schenken. Meer informatie over schenkingen vind je op de site van de Belastingdienst.

 

 

Risico’s gezamenlijke financiering

Een gezamenlijke financiering, of Generatiehypotheek is erg handig. Maar let op, er zijn een paar risico’s:

  • Je kunt in de financiële problemen raken als je (groot)ouders scheiden of komen te overlijden. De hypotheeklasten moet je dan helemaal zelf betalen.
  • Wanneer je (groot)ouders willen verbouwen of verhuizen, is het mogelijk dat dit niet doorgaat. Ze hebben misschien niet genoeg financiële ruimte meer.
  • Als je grootouders en ouders meetekenen, zijn zij (gedeeltelijk) hoofdelijk aansprakelijk voor jouw hypotheekschuld. Je (groot)ouders staan namelijk garant. Ben je niet meer in staat je hypotheeklasten te betalen, door bijvoorbeeld een lager inkomen, dan moeten je (groot)ouders opdraaien voor de kosten. Dit is misschien voor hen ook een onmogelijke opgave.


Minder risico

Als je zelf goed verdient, maar geen hypotheek krijgt omdat je onregelmatig werkt en/of geen vaste baan hebt, brengt het garant staan van je ouders of grootouders veel minder risico’s met zich mee. Dit is ook het geval als je nu nog laag op de carrièreladder staat, maar binnen afzienbare tijd omhoog kunt klimmen waardoor je de hypotheeklasten alleen kunt dragen.

Financiële steun is ook vrij veilig als je een huis wil kopen met een lage executiewaarde (dit is de prijs bij gedwongen verkoop) en dit gaat renoveren. Door de lage executiewaarde is je hypotheek waarschijnlijk niet hoog genoeg om de hele verbouwing te financieren en heb je een bijdrage van je (groot)ouders nodig. Maar hier staat tegenover dat je bij verkoop veel winst op de woning kunt maken en je toch aan je aflossingsverplichting kunt voldoen.


Voorlichting over de Generatiehypotheek

Laat je als starter goed voorlichten over de mogelijkheden van een Generatiehypotheek. Zo voorkom je vervelende situaties achteraf voor jou en je (groot)ouders. Een hypotheekadviseur en notaris vertellen je alles wat je wilt weten. Maak je afspraken, zet deze dan altijd goed op papier.