Gereedschap ABC

Ontspanningstherapie of pure bezuiniging? Wat maakt het uit. Klussen worden steeds vaker zelf opgepakt, maar daarvoor heb je wel het juiste gereedschap nodig. Deze gereedschappen kom je vaak tegen bij het klussen.

Bahco

Dit is een verstelbare steeksleutel. Deze kan, afhankelijk van de grootte van de bahco, aan elke zeskantige of vierkante moer of boutkop worden aangepast. Let erop dat je hem goed vastdraait als je 'm gebruikt, want anders maak je de moer kapot.  


Beitel

Dit scherpe stuk gereedschap gebruik je voor de bewerking van staal, metaal of hout. Dat laatste komt het meeste voor en kan met de hand worden gedaan. Met een houtbeitel in de ene en een houten hamer in de andere hand, kun je delen van het hout afhalen. Bij gebruik van een steekbeitel laat je de hamer achterwege.  

Combinatietang

De naam zegt het al; dit gereedschap is een combinatie en wel van een platte tang en een nijptang. Deze gebruik je bij het verwijderen van kapotte schroeven en om grip te krijgen op kleine onderdeeltjes. Het is ook geschikt om draad door te knippen. 


Handzaag

Dit is een zaag met een veerkrachtig stalen zaagblad. Een zaag van 50 centimeter, waarbij om de 5 mm een tand zit, is geschikt voor alle soorten hout en plaatmateriaal.


IJzerzaag

Bij een ijzerzaag, waar je metaal en kunststof mee kan zagen, wordt de zaag opgespannen in een beugel. 


Inbussleutel

Dat zeshoekige gaatje op verschillende groottes: daar past de inbussleutel op. Denk aan de IKEA-spullen, bouwkasten etcetera.

Klauwhamer

Je hebt een hamer om iets ergens in te slaan, maar je hebt ook een klauwhamer. Deze multifunctionele hamer heeft een klauw waarmee je bijvoorbeeld spijkers ergens uit kan trekken. Door middel van een hefboombeweging kun je met relatief weinig inspanning veel bereiken. 


Lijmklemmen

Altijd handig om in huis te hebben. Is je tafelpoot, trapleuning of wat dan ook afgebroken? Lijm het snel en zet de lijmklemmen erop, zodat het weer muurvast aan elkaar komt te zitten. 

 

Plamuur- / afsteekmes

Behang afkrabben, oneffenheden wegwerken of wat grof spul weghakken? Gebruik hiervoor het afsteekmes. Het plamuurmes gebruik je, jawel, om te plamuren!

Rolmaat

Dit handige meetapparaat gebruik je vaker dan je denkt. Je hebt ze van flexibel materiaal, maar meestal gaat de voorkeur uit naar een rolmaat van staal. Het hoekje van de rolmaat kun je vasthaken en zo kun je heel precies meten.


Schroevendraaier

Deze zijn er in vele verschillende maten, zowel in lengte als in breedte voor de schroeven. Het is vooral handig om een platte en een kruiskopschroevendraaier in huis te hebben.

Schroeven

Zorg dat je deze in alle verschillende soorten en maten hebt klaarliggen. Niks is zo vervelend als midden in een klus te zitten en dat de schroeven op zijn. Let erop dat, als je schroeven in natte ruimtes gebruikt, deze van roestvrij staal zijn. Anders baal je binnen de kortste tijd van de roestvlekken. 


Schuurpapier

Een stukje hout ergens voor nodig en geen zin in splinters? Voor dit en heel veel andere klussen, gebruik je schuurpapier. Je hebt grof schuurpapier voor het grove werk en fijn papier om het uiteindelijk mooi glad te maken. 


Spijker

De meest voorkomende spijkers zijn van staal of koper. Je gebruikt koperen spijkers als je geen roestvorming wilt hebben. Geharde stalen spijkers zijn er om in tegels te spijkeren. Voordeel is dat deze met geen mogelijkheid krom te krijgen zijn (al zou ik zeggen; zeg nooit, nooit...). Met een hamer of spijkermachine krijg je de spijker op desgewenste plek.


Stanleymes

Dit vlijmscherpe mes is handig voor het doorsnijden van onder meer vloerbedekking, leer, kunststof, papier en karton. 


Steeksleutel

Met dit gereedschap kun je bouten en moeren vast en los draaien. 


Veiligheidsbril

Ook al werk je nog zo voorzichtig, er komt altijd stof en materiaal vrij en het is uitermate storend om dit in je ogen te krijgen.


Winkelhaak

Met de winkelhaak kun je objecten op haaksheid (90 graden hoek) controleren en aftekenen.

Waterpomptang

Dit is een platte, verstelbare tang voor het aan- en losdraaien van zeer grote bouten of moeren. Handig door zijn grote handgrepen waardoor je een soort hefboom krijgt.