Groen en milieuvriendelijk slopen

Je hebt de beslissing genomen: er gaat gesloopt worden! Heel verleidelijk om meteen radicaal je huis te strippen. Toch raden wij je aan om goed na te denken voordat je de sloophamer ter hand neemt. Wie weet kun je materiaal recyclen. Want we willen toch allemaal milieuvriendelijk zijn?

Milieuvriendelijk = recyclen

Downcyclen, recyclen, upcyclen. Een hoop mooie termen met één doel: hergebruik van materiaal dat bijvoorbeeld bij het slopen vrij komt. Maar wat is nou wat? In principe vallen up- en downcyclen onder recyclen, waarbij afvalstof wordt omgevormd tot een nieuw product. Bij downcyclen vermindert de kwaliteit van het product tijdens het recycleproces. Denk hierbij aan papier dat eindigt als toiletpapier. Een ander voorbeeld is glas. Wanneer verschillende kleuren in dezelfde bak terecht komen, dan kan van het gebroken glas alleen nog bruin glaswerk gevormd worden. Bij upcyclen gaat de kwaliteit van het gerecyclede product juist omhoog. Eigenlijk gebeurt dit zelden, omdat dit proces economisch vaak niet rendabel is.
  
Tip: Scheid je afval goed, zodat het gerecycled kan worden.


Hergebruik

Hergebruik wordt vaak onder dezelfde noemer geplaatst als recyclen, maar het is iets heel anders. Bij hergebruik wordt een voorwerp opnieuw gebruikt. Misschien met een ander doeleinde, maar het product wordt niet omgevormd tot een nieuw product. Er zijn veel verschillende vormen van hergebruik en het is slim om, voordat je gaat slopen, te beslissen wat je later kunt hergebruiken. Zo kan het hout dat van je bed afkomstig is, later weer worden gebruikt bij de bouw van je nieuwe kast bijvoorbeeld.  
 

Tip: Bedenk bij het slopen goed wat je wilt hergebruiken. Zo kunnen oude bakstenen later weer gebruikt worden om je eigen barbecue te bouwen.    

 

bestaandebouw_sloop-huis_0803

Asbest

Vroeger werd er veel gewerkt met asbest. Logisch, want het was goedkoop en had een zeer brandwerende en isolerende werking. Maar wat ze toen nog niet wisten, is dat het zeer kankerverwekkend materiaal is. Niet-hechtgebonden asbest is sinds 1983 niet meer toegestaan, maar dat wil niet zeggen dat alle asbest verwijderd is. Je kunt het nog tegenkomen in je woning. Denk aan plekken als oude vloerbedekking, huishoudelijke apparaten, cementgolfplaten of bij je cv-installatie.  Moet je het laten verwijderen, hoe herken je het en wat moet je doen met asbesthoudend afval? VROM heeft hier een brochure over gemaakt.  
 

Tip: Twijfel je of je asbest hebt? Kijk op de site van de Rijksoverheid voor een uitgebreide brochure.