Groene woonprojecten

Groene woonprojecten, waarin duurzaam wonen centraal staat, zijn populair bij zowel kopers als gemeentes. Mooie staaltjes milieuvriendelijkheid die in de toekomst hopelijk eerder regel dan uitzondering zullen zijn. Wij zetten de belangrijkste groene woonprojecten op een rij.
 

Groen wonen in de Stad van de zon

In Heerhugowaards recreatiegebied van ruim 177 hectare wordt deze nieuwbouwwijk gebouwd. In de Stad van de Zon wordt gestreefd naar zogenaamde CO2-emissieneutraliteit. Dat betekent dat de wijk zelf net zoveel energie moet opleveren als er verbruikt wordt met wonen, werken en verkeer.

Er worden energiezuinige woningen gebouwd (ISO++) met onder meer zonnepanelen op de daken, er worden 3 windturbines geplaatst en een bos aangelegd.

 

Stadsverwarming in Amsterdam

De gemeente Amsterdam wil 130.000 nieuwbouwwoningen aansluiten op stadsverwarming die draait op de restwarmte van de afvalverbrandingsinstallatie (AVI). Dit vermindert de uitstoot van CO2 enorm! Op IJburg en in Amsterdam Zuidoost is de stadsverwarming al gerealiseerd, in Nieuw West wordt er hard aan gewerkt.


Zeewaterverwarming in Scheveningse wijk Duindorp

In Scheveningen worden in de wijk Duindorp ongeveer 750 woningen verwarmd met warmte uit zeewater. Het is de bedoeling dat deze wijk op den duur door deze zeewatercentrale en warmtepompen klimaatneutraal wordt. Meer informatie lees je op www.denhaag.nl (plannen en projecten voor milieu).


Geothermische energie in Den Haag

Den Haag wordt de 1e Nederlandse gemeente die geothermische energie om gaat zetten om een woonwijk te verwarmen. In de Haagse wijk Leyenburg worden 2 putten geslagen waarmee warm water wordt opgepompt van ca. 2 km diepte. Zo'n 4.000 woningen in Den Haag Zuid-West zullen deze aardwarmte ontvangen. Energiebedrijf E.ON Benelux voert dit geothermieproject uit met diverse andere partijen. Lees meer op www.denhaag.nl (plannen en projecten voor milieu).  

 

 

Bijzonder lage energierekeningen vallen in Goede Aarde

In de wijk Goede Aarde in Boxtel staan 46 woningen die geen extra energie meer nodig hebben. De woningen hebben zonnepanelen, een warmtepomp, bijzonder goede isolatie en ventilatie. Dit scheelt enorm in de energierekening, er zijn zelfs bewoners die op jaarbasis niets hoeven te betalen. Het kabinet heeft aangegeven vanaf 2020 alleen nog dit soort nieuwbouwwoningen te willen bouwen. Meer weten? Kijk op www.rijksoverheid.nl.


En er is meer...

Op de website van SenterNovem (het subsidie- en kennisagentschap van Economische Zaken) zijn alle duurzame projecten in een database opgenomen waarbij SenterNovem betrokken is geweest. In veel van deze projecten worden technologieën gebruikt als:

  • Zonne-energie
  • Vergaande isolatie
  • Warmte/koude opslag
  • Warmtepompen