Het aanrechtblad

Op zoek naar een aanrechtblad dat bij je woonstijl en kookgedrag past? Lees hier alles over de meest toegepaste materialen. Een aanrechtblad is tegenwoordig te verkrijgen in velen soorten en materialen.

Zeer hygiënisch: aanrechtblad van roestvrij staal (RVS)

Eigenschappen
RVS bestaat uit ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Het slijt niet en gaat minstens 30 jaar mee, maar het is wel krasgevoelig.


Uitstraling

RVS heeft een mooie, matte glans en een luxe uitstraling. Topkoks willen niets anders! RVS is er in verschillende afwerkingstructuren en combineert prachtig met warme materialen als hout en riet.

*RVS

Onderhoud

Een hygiënischer materiaal bestaat niet. Het materiaal is waterafstotend en goed schoon te houden met water en ontvettende zeep. Je kunt een coating laten aanbrengen voor extra bescherming.


Kunststof: lekker functioneel

Eén van de meest functionele materialen. Het is hard, krasbestendig, gemakkelijk schoon te houden en verkrijgbaar in veel kleuren en prijsklassen


Eigenschappen

(Vol)Kunststof is niet poreus en dus water- en vuilafstotend. Super hygiënisch!


Uitstraling

(Vol)Kunststof wordt naadloos verlijmd. Hierdoor lijkt het alsof een aanrechtblad van volkunststof uit één stuk is gezaagd.


Onderhoud

Schoonmaken met een doekje met afwasmiddel is meestal voldoende. Bij ernstige vervuiling is een schuursponsje met een vriendelijk schuurmiddel de beste oplossing.


Natuurlijk hout

Eigenschappen

Hout leeft! Een kwalitatief goed houten werkblad bestaat uit losse delen, die lamellen genoemd worden. De lamellen worden in de fabriek in elkaar geperst en watervast verlijmd. Hierdoor oogt het aanrechtblad als één geheel, maar heeft het hout toch de ruimte om te gaan ‘werken’.


Uitstraling

Natuurlijk, warm en uniek. Geen enkel houten werkblad is identiek.


Onderhoud

Hout moet regelmatig bewerkt worden met een beschermende laag transparante lak of olie. Anders loop je het risico dat er vlekken, verkleuringen en barsten (door uitdroging) ontstaan.

 

Vijf soorten natuursteen

Natuurstenen materialen zijn heel populair door de grote keuze uit kleur en structuur én het feit dat geen enkel aanrechtblad hetzelfde is! Dit zijn de 5 meest gebruikte natuurstenen materialen.


1. Leisteen

Eigenschappen

Leisteen is splijtsteen met een ruw oppervlak en heeft hierdoor van nature een antislip functie.


Uitstraling

Door de onregelmatige structuur oogt het rustiek. Het is verkrijgbaar in roodachtige, groengrijze, donkergrijze en grijsblauwe tinten.


Onderhoud

Leisteen is makkelijk met een natte doek af te nemen. Een kleurloos of gekleurd impregneermiddel maakt leisteen vuilafstotend.


2. Marmer

Eigenschappen

Deze zachte, poreuze steensoort heeft opvallende kleine lijntjes, krasjes en scheurtjes.


Uitstraling

Marmer krijgt een antieke uitstraling door het in een betonmolen te laten draaien (dit heet trommelen). Marmer is verkrijgbaar in vele nuances: van parelwit tot gitzwart.


Onderhoud

Reinigen doe je met warm water en een mild schoonmaakmiddel. Het is mogelijk het te laten impregneren voor extra bescherming. Een kristalliseer- of polijstbehandeling geeft weer glans aan dof geworden marmer.


3. Fossielrijk hardsteen

Eigenschappen

Dit donkergrijze tot blauwzwarte kalksteen uit België en Azië bevat unieke fossiele afdrukken van planten of dieren.


Uitstraling

Het oppervlak kan mat (in de branche bekend als ‘gezoet’) of glanzend (gepolijst) gemaakt worden. Door frezen krijg je ribbeltjes.


Onderhoud

Bij dagelijks gebruik, maandelijks met steenolie inwrijven. Hierdoor dringen kleurstoffen en zuren van etenswaren minder gemakkelijk in.


4. Terrazzo

Nostalgisch en duurzaam en geeft je keuken een landelijke sfeer. 

Eigenschappen

Terrazzo bestaat uit gebroken natuursteen: marmer, graniet of zandsteenkorrels. De korrels van verschillende hardheden en grootte worden gebonden met cement, water en eventueel glas, zand, marmermeel en kleurstoffen.


Uitstraling

Na het storten is het oppervlak ruw. Om het mooi glanzend te krijgen wordt het glad geslepen en gepoetst. Het heeft een ambachtelijke uitstraling en is verkrijgbaar in vele vormen en kleuren. Goed te combineren met hout, andere soorten natuursteen en gietijzer.


Onderhoud

Schoonmaken met een oplossing van water en zachte zeep. Je kunt terrazzo extra beschermen door het te laten impregneren. Let op met azijn, citroen en andere zure producten (zoals wijn). Deze middelen hebben een bijtende werking, waardoor doffe of ruwe plekken ontstaan.


5. Graniet

Puur natuur in je keuken! Het heeft een stoere, robuuste uitstraling en is en bijna onverwoestbaar. Een blad met karakter.

*Graniet

Eigenschappen

Een keihard, niet poreus, vulkanisch gesteente. Bestand tegen zuren, zware druk en hitte.


Uitstraling

Door de gladde structuur en de kleine stukjes kristal oogt graniet uiterst chic. De meest voorkomende uitvoering is gespikkeld wit of donkerblauw grijs, maar het is ook verkrijgbaar in vele andere tinten.


Onderhoud

Met een natte doek afnemen. Eens in de paar maanden reinigen met een grondig schoonmaakmiddel. Vermijd schuurmiddelen, die maken krasjes.


Composietsteen: erg populair

Dit materiaal bestaat vooral uit kwarts, dat ook in graniet zit, maar is niet 100% natuurlijk. Aan het mineraal worden bindhars en kleurpigmenten toegevoegd, waardoor het minder poreus wordt en in enorm veel kleuren verkrijgbaar is.  

Coria: Esthetisch materiaal, goed te combineren met natuursteen, glas en roestvrij staal. Het is niet poreus dus erg hygiënisch.RVS:Ook niet poreus dus bijzonder hygiënisch materiaal met een tijdloze look. Glas:Glas is één van de minst traditionele materialen, dat je steeds vaker tegenkomt. Het is watervast en hittebestendig.Beton:Strak, robuust en staat mooi in designkeukens. 

*Glas

*Beton

Dikte en hoogte

We zien steeds meer dunne aanrechtbladen of een combinatie van dun en extreem dik. Omdat we keukenkasten gemakkelijker dan vroeger in verschillende hoogtes kunnen bestellen is een dik blad niet meer nodig om de ideale hoogte te bereiken. De optimale werkhoogte is de afstand tussen de vloer en je ellebogen, minimaal 15 centimeter. Het kan handig zijn om het kookgedeelte te verlagen, zo kun je makkelijk in de pannen kijken. Je ziet ook steeds vaker dat het keukenblad doorloopt in de achterwand. Mooi, handig en bijna elk materiaal is ervoor geschikt. 


Mooi!

Segmento heeft mooie, extreem dunne bladen van RVS of gehard glas. Erg bijzonder is de ArtTex-lijn van Erbi: een keukenbladuitvoering met gelamineerd textiel. Er zijn veel mooie kleuren en prints mogelijk, wat dacht je van een boerenbond-ruitje of een romantisch bloemdessin? Glasmozaïek: de jaren 60 in een eigentijds glazen jasje. Verkrijgbaar in verschillende kleuren. Vooral als het zonlicht erop schijnt een heel bijzonder element in je keuken. Zie bijvoorbeeld www.dznet.nl.