Hoe bepaal je de verkoopprijs van je huis?

De vraagprijs bepalen van het huis dat je wilt verkopen is lastig. Is de vraagprijs te hoog, dan kan de verkoop onnodig vertraagd worden. Is de vraagprijs te laag, dan gooi je je eigen ruiten in. Hoe kun je het beste de vraagprijs bepalen? Moviq helpt!


Marktwaarde eigen woning

Als je een indicatie hebt van de prijs van gelijksoortige woningen bij jou in de buurt, ga je je focussen op je eigen woning. Probeer zo objectief mogelijk te bepalen welke plus- en minpunten je woning heeft ten opzichte van andere huizen en ga aan de hand hiervan boven of onder de gemiddelde marktwaarde zitten. Houd hierbij ook rekening met toekomstplannen van de gemeente, bijvoorbeeld een in aanbouw zijnde nieuwbouwwijk of winkelcentrum in de buurt. Laat je niet teveel meeslepen door emoties (veel mensen hebben de neiging hun eigen huis te positief te beoordelen) en geef alleen pluspunten aan zaken die voor jouw kopersdoelgroep interessant zijn.

Als je de waardebepaling liever uitbesteedt, bijvoorbeeld omdat je een zeer aparte woning wilt verkopen, dan kun je een taxateur inschakelen. Reken dan wel op aanzienlijk hogere kosten.

 

symbool_weegschaal-huis-geld_0711

Vraagprijs

De marktwaarde is maar een indicatie, je mag hier met je vraagprijs best boven gaan zitten. Heb je geen haast met de verkoop, dan kun je hoger inzetten dan wanneer de lasten van een nieuw huis al op je schouders drukken. Een interessant onderzoek van NVM in diverse gemeenten: “Een te hoge vraagprijs voor een woning werkt het verlagen van een- tot tweemaal de vraagprijs in de hand. Daarbij neemt de kans aanzienlijk toe dat de uiteindelijke opbrengst van de woning onder de marktwaarde uitkomt.” Bovendien duurt het onnodig lang voor de woning verkocht is. Dus zet niet té hoog in. Ongeveer 10% boven de marktwaarde is vrij gebruikelijk om mee te starten.

En tot slot: de vraagprijs is niet meer dan een uitnodiging tot onderhandeling, het verplicht je tot niets. Veel succes!


Tip: Zet niet té hoog in met je vraagprijs.