Houten schutting plaatsen

Een schutting kan op verschillende manier geplaatst of gemaakt worden. Je kunt denken aan schermen, hekken, muren, hagen en gaas. Je hebt genoeg mogelijkheden om een mooie en functionele schutting te maken. De tuin krijgt door een schutting een mooie uitstraling door.
 

Vlnr: siersmeedrek, gaaselement, profielhek.

Overleg de houten schutting met de buren

Voor je de spullen gaat halen bij je bouwmarkt, is het slim om eerst even met de buren te overleggen. Je mag alleen op de erfgrens bouwen en planten als de buren daar toestemming voor geven. Doen ze dat niet, dan moet je minstens 50 cm van de erfgrens af blijven. Ook voor de hoogte van een muur of schutting gelden regels, vastgesteld in het bestemmingsplan van de gemeente. Even navragen dus bij de dienst Bouwzaken van je gemeente. Heb je een relatief kleine tuin? Die kun je beter niet al te hoog afschermen, want dat geeft een opgesloten gevoel. Zorg dat je de omgeving nog kunt zien.

Tip: Het is zeer aan te bevelen om de palen die de grond in gaan goed voor te behandelen indien je geen geïmpregneerd hout gebruikt. Dit kun je doen met tuinbeits. Zet de palen in een met (milieuvriendelijke) beits gevulde rioolbuis en sluit de onderzijde af met een eindkap. De buis zet jevast aan de regenpijp. Laat de paal daar een dag beits opzuigen.

Vlnr: toogscherm, kant en klaar haaghek, grove houten palen.

 

Verstevig de schutting met palen

Neem je een schutting, zorg dan dat de palen stevig in de grond staan. Ze moeten voor minstens eenderde deel in de grond. De palen staan nog steviger als je in de gaten puin stort of er een tegel inlegt. Beton storten kan natuurlijk ook, maar dat moet wel eerst 48 uur drogen. 


Een houten schutting meest populair

Een mooie houten schutting, een rustiek muurtje, een siersmeedijzeren hek en een goed verzorgde haag zijn een plezier om naar te kijken. Als je huisdieren hebt, vooral als het om een hond gaat, moet de tuinafscheiding ook nog functioneel zijn. Je krijgt ruzie met de buren als je lieveling steeds hun erf oploopt. Een haag is dan niet afdoende, maar je kunt er natuurlijk wel gaas achter spannen. Hoewel een schutting van hout of steen wat meer werk is bij de aanleg, heb je er wat onderhoud betreft weer minder werk aan. Een haag moet geknipt en bemest worden. Het duurt over het algemeen ook nog enige tijd voordat de haag dicht genoeg is en je privacy krijgt. Maak goede afspraken met de buren, zeker als het om een haag gaat. Deel je de haag met hen, dan heb je ook allebei de plicht om de haag te onderhouden.

Vlnr: shutterscherm, royal fence, schaaphek.

Het meest gekozen materiaal voor een schutting is hout, verkrijgbaar in veel vormen en maten. Panelen met verticale - of horizontale latten, trellisschermen, rechte panelen of met een toog en combinaties hiervan. Je kunt een schutting geheel aanpassen aan de sfeer van je tuin door de schermen te schilderen in één of meerdere kleuren.

Schutting schilderen? Hardhout, zachthout, ruw hout of mdf schilderen? Kies de juiste grondverf.


Combineer de schutting met mooie bloemen

Door de bloemen af te stemmen op de kleuren van de schutting geeft een heel apart effect. Voor een ruimtelijk effect kun je spiegels plaatsen. Wat dacht je van een paneel glas in lood raam aan een trellisscherm te bevestigen waar de zon mooi doorheen komt.

 • Een alternatief voor een trellisscherm is gaas te spannen tussen latten. Deze panelen zijn ook kant en klaar te koop.
 • Betongaas leent zich ervoor te laten begroeien met Hedera en andere klimmers. Dit vergt echter wel wat geduld. Voor diegenen die dit geduld niet kunnen opbrengen zijn er kant-en-klare begroeide schermen te koop, die compleet met palen geleverd worden. Een groene afscheiding in één dag.
  Dan rest nog de gemetselde stenen muur. Deze is onderhoudsvrij en kan als we dat willen ons hele leven mee. Een stevige (veilige) muur heeft wel een goede fundering nodig en vakkundig metselwerk.
 • Gesloten houten panelen worden 'gebroken' door trellisschermen die je laat begroeien met (winter)groene of bloeiende klimmers.
  Ronde houten palen kunnen verticaal geplaatst worden, dicht naast elkaar of wat verder uit elkaar, in een rechte lijn, aflopend of juist in verschillende hoogtes.

Andere natuurlijke materialen voor een schutting

 • Bamboe – voor de japanse tuin.
 • Engels hekwerk – het zogenaamde schapenhek van kastanjehout in verschillende hoogtes verkrijgbaar.
 • Rietmatten – niet duurzaam.
 • Heidematten – een variatie op de rietmat. De heidematten zijn mooier van kleur (donkerbruin tot grijs) en dikker.
 • Wilgentenen vlechtwerk – kant en klaar te koop.
 • Zelfgemaakt vlechtwerk – met dikke stokken die u verticaal in de grond plaatst (niet van wilg) en dunne takken.    
 • Om de meter twee stokken tegenover elkaar in de grond plaatsen met een tussenruimte van 10 à 15 cm, laat de stokken voor een derde deel in de grond verdwijnen voor voldoende stevigheid. In de tussenruimte bouwt u de schutting op gewenste hoogte met de takken. Natuurlijke materialen worden ook gecombineerd met harde materialen, zoals aluminium panelen.

 

Tip: Een hele lange schutting ziet er minder eentonig uit langs het trottoir, als je om de twee à drie panelen een inham maakt van houten panelen en deze opvult met een mooie struik. Je hoeft dan ook niet te stutten. Om te voorkomen dat bijvoorbeeld Hedera door de schutting heen groeit kunt u de schutting bespannen met horrendoek. Hechtwortels hechten zich hier ook aan vast.