Huren: de juridische aspecten

Als je een huis huurt of verhuurt, heb je te maken met contracten, afspraken en vergunningen. Voordat je als huurder of verhuurder bijvoorbeeld iets verandert aan het huis, de huurprijs of het contract, moet je eerst kijken wat juridisch gezien mag en wat niet. Huurhuis Nederland bespreekt hieronder de belangrijkste regels die je moet weten als je een huis huurt of verhuurt. Op hun website staat een volledig overzicht.


Puntensysteem bij huren

De maximale huurprijs van een woning wordt via het landelijke puntensysteem vastgelegd. Is de huur van je woning hoger dan het maximale, dan mag je de verhuurder vragen om de prijs te verlagen. Het puntensysteem geldt niet voor geliberaliseerde huurcontracten of woningen uit de vrije sector.


Energielabel van je woning

Het is binnenkort verplicht voor huiseigenaren om hun woning te voorzien van een zogenaamd energielabel. Dit label toont aan hoe zuinig het huis is en wat er nog beter kan. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de isolatie van het dak en de muren, maar ook om de zuinigheid van bijvoorbeeld de cv-ketel. Hoe duurzamer, hoe beter je energielabel.

 

 

verhuizen_dozen-vrouw-bank-dromen_0711

Huurverhoging

Verhuurders mogen maar één keer per jaar de huurprijs verhogen. Daarbij moet hij zich houden aan de maximale huurverhoging. Ook moet de verhuurder minstens twee maanden van tevoren schriftelijk aan de huurder laten weten dat de huur omhoog gaat. De prijzen van huurwoningen mogen vanaf 1 juli 2012 maximaal met 2.3 procent stijgen.


Huurbescherming

De huurbescherming is vooral fijn voor huurders. Het zorgt er namelijk voor dat verhuurders niet zomaar de huur op kunnen zeggen. Grof gezegd: ze kunnen je niet op straat zetten. Ook huurders met een geliberaliseerd huurcontract vallen onder de huurbescherming.

Tip: Kijk voor meer juridische aspecten van huren op Huurhuisnederland.nl.