symbool_huis-hand_0711

Hypotheek oversluiten?

Door je hypotheek over te sluiten kun je je maandlasten verminderen en met het geld dat je overhoudt kun je leuke dingen doen. Maar oversluiten is niet in alle gevallen even gunstig.

 

 

Wat is oversluiten?

Het oversluiten van je hypotheek houdt in dat je je oude hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek afsluit. Je kunt dit bij je huidige hypotheekverstrekker doen, maar ook overstappen naar een andere. Het oversluiten van de hypotheek is erg populair geworden toen de hypotheekrente laag was.


Wanneer sluit je over?

Het oversluiten van een hypotheek is alleen gunstig als de hypotheekrente van je nieuwe hypotheek aanzienlijk lager is dan het rentetarief van je huidige hypotheek. Begin jaren 90 daalde de hypotheekrente van ruim 10% naar 6,3%. Dat veroorzaakte een hausse aan oversluitingen.


Beter niet oversluiten

Ook al lijkt het oversluiten van je hypotheek misschien een slimme stap, het hoeft niet altijd goed uit te pakken. Wanneer je een boete moet betalen voor het vroegtijdig aflossen van je hypotheek of als de kosten voor het oversluiten hoger zijn dan bedrag dat je bespaart met het oversluiten kun je het beter niet doen.