juridisch_man-contract-handtekening_0711

Hypotheekadviseur op zwarte lijst

Hypotheekadviseurs die niet melden wat ze aan een hypotheekafsluiting verdienen komen per direct op een zwarte lijst. Dat heeft de Vereniging Eigen Huis (VEH) bekend gemaakt.


Wettelijke verplichting

De afgelopen weken kreeg de VEH tal van klachten binnen over hypotheekadviseurs die de inzage van hun provisie achterwege laten. Sinds april zijn de financiële tussenpersonen verplicht om hun klanten dit bedrag te laten zien.

 

Informatie over provisie noodzakelijk

Volgens woordvoerder Hans André la Porte laat de provisie-informatie zien hoeveel de klant daadwerkelijk voor het hypotheekadvies en de afhandeling betaalt. "Men denkt vaak dat het adviseren over en het regelen van een hypotheek gratis is, omdat de tussenpersoon zijn klant geen rekening stuurt. Dit in tegenstelling tot een notaris of makelaar. Openheid over de beloning van hypotheekadviseurs moet een einde maken aan het adviseren van uitsluitend hypotheken met de hoogste provisie. Dit helpt de huizenkoper bij het maken van de juiste hypotheekkeuze", zegt La Porte.


Meldpunt ‘foute’ hypotheekadviseur

De VEH heeft een speciaal noodnummer geopend waar mensen terecht kunnen met klachten. De vereniging hoopt zo een beter beeld te krijgen van het probleem. Eind juli overhandigt de VEH de zwarte lijst aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM kan vervolgens onderzoek doen naar deze hypotheekadviseurs.