financien-symbool_huisjes_euro_0710

Hypotheekkrediet

Je hebt net een nieuwe auto gekocht en nu moet je ook nog de studiekosten van de kinderen betalen. Waar haal je het geld vandaan? Uit de overwaarde van je huis? Maar wat kost dit nu, want hoe zit dit dan met je hypotheek die je al hebt afgesloten. Is het bedrag wat je opneemt dan wederom een lening?

"Kan ik de overwaarde van mijn huis gebruiken om een extra bedrag te lenen?"

 

Dat kan! Met het Hypotheekkrediet kun je geld opnemen en aflossen via je betaalrekening, tot een maximaal afgesproken limiet. De hoogte van dit limiet is onder andere afhankelijk van je inkomen en de overwaarde van je huis, de ruimte tussen je bestaande hypotheekschuld en de huidige verkoopwaarde van je woning. Over het opgenomen bedrag betaal je rente. Deze is variabel en aanzienlijk lager dan bij een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.  De rente is niet aftrekbaar van de belasting, maar je kunt het opgenomen bedrag wel als schuld opgeven in box 3. Het Hypotheekkrediet heeft geen periodieke aflossingsverplichting. Je betaalt het krediet dus af wanneer jij wilt. Als je je huis verkoopt, stopt het krediet en los je de resterende schuld af uit de verkoopopbrengst.


Belangrijkste kenmerken van Hypotheekkrediet

  • Krediet waarmee u tot de afgesproken limiet extra geld kunt opnemen
  • Variabele rente
  • De rente is niet aftrekbaar, maar je kunt de schuld wel opgeven in box 3
  • Geen periodieke aflossingsverplichting
  • Heb je geen overwaarde, dan kun je beter kiezen voor een ander soort lening zoals een doorlopend krediet of persoonlijke lening


Wat kost het gebruiken van je overwaarde?

Als je een huis koopt, heb je te maken met allerlei kosten: notariskosten, afsluitprovisie, verhuiskosten, taxaties. Deze kosten zijn eenmalig. Rente en aflossing zijn kosten die maandelijks terugkomen. Dat geldt ook voor de kosten van de woonhuisverzekering, inboedelverzekering en eventuele hypotheekbescherming. De hypotheeklasten zijn opgebouwd uit rente, aflossing of premie. De hoogte hiervan is afhankelijk van de hypotheek en van de rentevorm (vast of variabel).