symbool_geldtellen-handen_0712

Hypotheekrente

Bij een hypotheek gaat het vaak om een enorm bedrag. De hypotheekrente is dus zeker iets om rekening mee te houden. De rentestand is helaas niet te beïnvloeden. Maar ga je een beetje slim om met de renteperiode en de rentebedenktijd, dan kun je de kosten toch enigszins naar je hand te zetten.


Het percentage van de hypotheekrente

Het rentepercentage hangt af van de ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt en de renteperiode die je kiest. Hoe lager de rente, hoe beter natuurlijk. Dan houd je de maandlasten zo veel mogelijk binnen de perken. Je mag de betaalde hypotheekrente maximaal 30 jaar fiscaal aftrekken.

 

 

De periode waarin je hypotheekrente betaalt

De renteperiode heet ook wel rentevastperiode of rentelooptijd. Je hebt meestal keuze uit een variabele rente van 1, 2, 5, 10, 15 of 20 jaar vast. Tijdens het aantal rentevaste jaren dat je kiest, betaal je maandelijks hetzelfde rentepercentage. Is deze periode afgelopen, dan kies je een nieuwe periode.

Verwacht je dat de hypotheekrente op korte termijn daalt, dan kies je voor een korte rentevastperiode. Denk je dat de hypotheekrente stijgt, dan is juist een lange periode verstandiger.

 

Tip: Schakel je hypotheekadviseur in bij het maken van deze keuze. Hij is op de hoogte van de actuele stand van de hypotheekrente en de verwachte marktontwikkelingen.