Internationaal verhuizen

Verhuizen is een flinke klus, zeker als je naar het buitenland gaat, het is verder weg en er zijn misschien wel verschillende transportmiddelen nodig. Wat je verder nog goed moet regelen als je internationaal gaat verhuizen vind je hier!


De verhuizing

Of je nu naar Belgie of de andere kant van de wereld verhuist, zorg dat je een goed verhuisbedrijf in de arm neemt die verstand en ervaring heeft met internationale verhuizingen. Dan weet je zeker dat de verhuizing spoedig verloopt en je snel je nieuwe thuis kunt inrichten.


Aangifte doen

Als je van plan bent om naar het buitenland te vertrekken voor langer dan 8 maanden, dan moet je hiervan aangifte doen bij jouw gemeente. De aangifte mag niet eerder dan vijf dagen voor vertrek gedaan worden maar wel maximaal op de dag van vertrek zelf. Je wordt dan uitgeschreven van je adres en je moet je nieuwe adres in het buitenland vermelden. Als je nog geen duidelijk adres in het buitenland hebt, kun je je laten inschrijven bij vrienden of familie.


Paspoort

Als je emigreert naar het buitenland blijf je nog wel Nederlander, tenzij je een andere nationaliteit hebt en officieel afstand doet. Of als je al 10 jaar met een dubbele nationaliteit buiten de EU woont. Let er dus wel op dat je om de vijf jaar je paspoort moet laten vernieuwen in Nederland. Dit kun regelen je bij het Nederlandse consulaat in het land waar je dan woont.

verbouwe-paspoort-geld-polen_0807

Nederlandse documenten

Als je internationaal gaat verhuizen moet je ervoor zorgen dat je jouw Nederlandse documenten legaliseert, niet alle Nederlandse documenten zijn namelijk geldig in het buitenland. Denk hierbij aan medische verklaringen, verklaringen van dierenartsen, documenten van de belastingdienst, kopieën van paspoorten, trouwakte, rijbewijs etc. Het is ook erg handig om je diploma’s te laten vertalen of legaliseren, dan weet je zeker dat ze ook waarde hebben in het buitenland.


Belastingdienst

Als je gaat emigreren is het belangrijk om dat aan te geven bij de belasting, kijk op de website van de belastingdienst waar een kantoor bij jou in de buurt zit en ga even langs. Bel voor de zekerheid naar de belastingdienst om te vragen of je een afspraak kunt maken, dan hoef je niet zo lang te wachten. Je krijgt een speciaal formulier toegestuurd om je belasting aangifte te doen. Voordat je kunt emigreren zul je eerst al je belastingen moeten betalen.

 

Bron: emigreren.nu