Kachels en haarden

Wat is er romantischer dan op een oer-Hollandse gure dag, knus voor de open haard te liggen? De open haard blijft populair. Zelfs dvd’s met daarop het beeld en geluid van een knapperend haardvuur gaan als warme broodjes over de toonbank.

Houthaarden

De geur en het geluid van knisperend haardvuur... helemaal jouw ding? Dan is een houthaard iets voor jou. Als echte verwarming of alleen voor de sfeer. In het eerste geval is het vermogen van de haard belangrijk. Laat je goed adviseren want als het vermogen te hoog is en de optimale verbranding niet wordt bereikt, worden niet alle stoffen en gassen verbrand. Hierdoor heb je meer risico op schoorsteenbrand en het is meer belastend voor het milieu. Vergeet ook de schoonsteen niet af en toe te (laten) vegen. 


Houthaarden bestaan in verschillende varianten:

Open haard

Een open haard is een open stookplaats, je hebt vrij zicht op het vuur en je hoort het knetteren. 


Open haard met deur

Een open haard met deur kun je zowel open als dicht stoken. Open stoken geeft sfeer door de geuren die vrijkomen het het fijne geluid. Dicht neemt het vermogen toe en wordt het een soort gesloten kachel.


Houtkachel

Deze bestaat zowel in vrijstaande als inbouwvariant en hebben altijd een deur die dicht kan. Er bestaan zogenaamde stralingskachels die een bepaalde zone verwarmen en convectiekachels die de hele ruimte lekker warm krijgen.

En dan is er nog de vormgeving. Wil je een hangende haard, of moet de haard in de hoek komen, waar komt de opening, wil je erdoorheen kunnen kijken? Zomaar wat keuzsedie je kunt maken. Deze varianten komen in allerlei soorten design: strak, klassiek, retro en antiek? Er is keuze te over, ook qua kleur en materiaal.

 

 

Gashaarden

Geen gesjouw met houtbokken en de haard aan en uit doen met één druk op de knop. Met een gashaard kan dit allemaal. Moderne varianten laten je nepvuurtje zo echt mogelijk lijken. Een paar namaak kooltjes, houtblokken en dennenappels erbij en niemand ziet meer het verschil. Eigenlijk is het enige nadeel dat je de geur en het knapperende geluid van echt haardvuur moet missen. Vrijwel alles is mogelijk: grind of kiezels, houtblokken, meerdere branders, als een fakkel, lijnvuur, horizontaal, verticaal, in alle denkbare kleuren, maten en uitvoeringen.


Open gashaard

Dit type heeft geen deurtje of glas voor het ‘vuur’. Als je huis mechanisch geventileerd wordt, dan heb je een ventilator nodig op het dak. 


Gesloten gashaard

Een gesloten gashaard kan zonder extra voorzieningen in alle soorten woningen geplaatst worden.


Elektrische haarden

Alles wat je nodig hebt is een stopcontact. Speciale technieken en nep houtblokken geven de illusie van een echt haardvuur, door middel van LED lampjes en spiegeltjes. Met één druk op de knop (sommige modellen hebben zelfs een afstandsbediening) stook je het vuur hoger of lager, of zet je het uit. Een elektrische haard kun je vrijwel overal plaatsen. Er zijn veel (design)varianten mogelijk. De haard is zuinig en relatief gunstig geprijsd.  


Antiek

Veel antieke kachels zijn bewaard gebleven. Importeurs halen ze uit heel Europa en bieden ze opgeknapt aan. Via Marktplaats en Speurders kun je juweeltjes op de kop tikken, maar let er goed op dat de restauratie is uitgevoerd door een vakman. Dan loop je zo min mogelijk risico op slechte verbranding en/of gevaarlijke gaslekken. 

Ook mooi is een replica, meestal niet van echt te onderscheiden. Met een replica heb je een combinatie van een traditioneel uiterlijk en moderne techniek in huis. Behalve hout- en gaskachels heb je ook antiek ogende elektrische kachels.


Verantwoord stoken

Stookhout mag in principe maximaal 20% vocht bevatten om voldoende te kunnen verbranden. Bij een hoger vochtpercentage wordt er teveel roet en koolmonoxide geproduceerd wat slecht is voor het milieu en je gezondheid! Hout moet dus minstens twee jaar drogen voor je het in de open haard kunt gooien.


Warmteverlies

Hoe romantisch ook, energiezuinig is een open haard beslist niet. Maar liefst 90% van de warmte gaat in rook op. Maar er zijn oplossingen. Als het vuur achter glas zit, is het rendement al veel hoger. Een haardplaat gaat ook renteverlies tegen. Deze gietijzeren plaat zorgt voor extra warmtestraling.