Keukenkastjes en -laden

Keukenkastjes zijn handig, want nergens heb je zoveel op te bergen als in de keuken. En je wilt je keukengerei niet alleen uit het zicht hebben, het is minstens zo belangrijk dat je er in een handomdraai bij kunt. Gelukkig worden de keukenkastjes steeds ingenieuzer.

Keukenkastjes met lades

Traditionele onderkasten worden steeds vaker vervangen door lades in alle soorten en maten. Lades hebben als voordeel dat je ze kunt uittrekken en erin kunt kijken waardoor je in één oogopslag de inhoud overziet en overal gemakkelijk bij kunt. Hierdoor kun je in een la veel meer spullen kwijt. Er bestaan lades met een laadvermogen tot wel 80 kilo. In steeds meer keukens zijn platte lades te vinden in de rand van het keukenblad waar je platte voorwerpen zoals koksmessen in kwijt kunt. Het wordt ons bovendien steeds makkelijker gemaakt: een zacht duwtje kan er al voor zorgen dat hij open gaat. Bukken behoort definitief tot het verleden!


Bovenkasten

Het is het handigst als een bovenkast een grote openingshoek heeft, zodat je alles goed kunt zien en overal goed bij kunt. De kasten zijn meestal ongeveer 35 cm diep en de ruimte tussen kast en keukenblad is meestal 45 tot 60 cm.  


Hoekkasten

Een hoek in je keuken betekent op opberggebied geen ruimteverlies meer. Vaak zijn deze diepe kasten voorzien van een draaiplateau en eventueel hoeklades waardoor ze een handige ruimtewinner zijn geworden. Helemaal ideaal is het als het plateau uit meerdere lagen bestaat die je kunt uittrekken, zoals de Le Mans keukenkast.


Apothekerskast

Een speciale lade (of kast) voor kookpotten en pannen is onmisbaar in elke keuken. De professionele variant heeft een aparte ruimte voor het opbergen van deksels.  


Flexibiliteit

Lades zijn tegenwoordig vaak voorzien van handige indelingen en binnenlades. Je kunt zelf je ideale indeling bepalen door flexibel te plaatsen inzetstukken. Hetzelfde geldt voor keukenkasten, die je naar eigen wens kun voorzien van legplanken en roosters. 

 

Dit is een smalle, uittrekbare voorraadkast die van beide zijden goed te bereiken is. Hij is tegenwoordig in diverse breedtes en uitvoeringen te verkrijgen en vooral geschikt voor kruiden en specerijen.  

Potten en pannen