Kindvriendelijke tuin

Veel ouders vinden het prettig om een eigen tuin aan huis te hebben zodat hun kinderen niet op straat hoeven te spelen. Maar dan zijn er natuurlijk wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Giftige planten

Er zijn weinig planten die bij inname onmiddellijk blijvende schade geven. Meestal is er weinig van gegeten en is een goede behandeling mogelijk. Toch zijn er veel soorten die, zeker met kinderen in de buurt, bedenkelijk zijn.

Peuters tussen 1 en 4 jaar willen wel eens iets in hun mond stoppen en sommige planten ruiken zó lekker, of zien er zo aantrekkelijk uit, dat ook oudere kinderen er moeilijk vanaf kunnen blijven.

Zelfs een boeket uit de tuin kan gevaarlijk zijn: een vaas met bijvoorbeeld vingerhoedskruid of het lelietje der dalen bevat zeer giftig water dat desoriëntatie en zelfs hartfalen kan veroorzaken. Vermijd zo’n glas 'limonade' voor kinderen.

kind_speelgoed-huisje-water_0804

Oppassen met aanraken

Brandnetel is een nare plant om mee in aanraking te komen, maar een andere plant met een net zo'n slechte reputatie is de bereklauw. Het is familie van de gevlekte scheerling (bekend van Socrates’ gifbeker) en kan een heftige reactie aan de huid geven.

Vreemd genoeg zijn er veel irriterende planten in de tuinwinkels te koop, zonder dat daar enige waarschuwing bij vermeld staat. Sommigen kunnen zéér vervelend zijn. Monnikskap bijvoorbeeld bevat alkaloïden die bij het aanraken door de huid dringen en infecties kunnen veroorzaken.

Irritaties krijg je ook van hop (het stuifmeel) en sint janskruid (blaren in combinatie met zonlicht), maar zelfs buxus, dat nog steeds zeer populair is om haagjes mee te maken, is giftig. Ruim de bladeren na het snoeien goed op. Gele lis langs de vijver geplant? Dan je handen goed wassen als je de wortels hebt aangeraakt (als je niet misselijk wilt worden.)


Tip: Let ook op met het gebruik van insectiden en andere bestrijdingsmiddelen.