Klassieke woonstijl

Hoewel deze woonstijl klassiek wordt genoemd, zou dit je op het verkeerde been kunnen zetten. Laat die kasteelroman maar liggen voor een koude winteravond: onder klassiek verstaan we rijk, warm, royaal, glamourous, sexy. Met kroonluchters en bling-bling. Of subtieler, met zwartglanzende lampen en diepgrijs velours.  Wat ook kan - helemaal van nu - ‘minimaal klassiek’. Met pure materialen, grootse gebaren en ingetogen kleuren. Waar je voorkeur ook naar uitgaat, een klassiek interieur dwingt direct een gevoel van rijkheid af.

Een klassieke woonstijl betekent intense luxe

Rijk is het kernwoord van deze stijl. Daarvoor is een ongelimiteerd budget gelukkig geen vereiste: het gaat erom dat je op zijn minst de illusie van rijkdom creëert. Hoe? Door je vizier te richten op in het oog springende materialen, diepe en intense kleuren, glimmende metalen en royale meubels. Smaken verschillen, en variaties binnen elke stijl daarmee. Maar wil je houvast, speel dan op safe met gevestigde kleuren als goud, zilver, paars, diepgrijs, zwart. Denk aan warmte en luxe.

Alles komt beter uit op een mooie vloer. Marmer is een prachtig natuurproduct en comfortabel in combinatie met vloerverwarming, maar ook een mooie marmoleumvloer met een marmer- of lichtgespikkeld patroon kan een groots effect hebben. Grote plavuizen, bijvoorbeeld in donkergrijs, is een andere optie. Het gevestigde Royal Mosa heeft letterlijk en figuurlijk grootse tegels, in XXL formaat, en een handzame website om je te oriënteren. Liever hout? Walnoothout, dubbel gelakt eiken of een spannend visgraatparket tillen elke ruimte naar een hoger niveau.  

Tip: Het vermaarde Royal Mosa produceert keramische tegels in tal van maten en kleurstellingen, waaronde tegels met geïntegreerde LED-verlichting - voor subtiele lichtaccenten.

 

Royale gebaren

‘Oversized’ modellen versterken het gevoel van rijkdom en weelde. Dus een extra grote haard, een metersbreed kleed, een flinke lamp en riante love seats. Het mag allemaal groots, sterker, om effect te hebben móét het. Glamour is sjiek in de overtreffende trap. Juist met die barokke kroonluchter maak je een royaal statement. Het klinkt misschien gek om over een interieur te zeggen, maar glamoureuze objecten geven je woning een sexy uitstraling.

Om wat spanning toe te voegen combineer je een antiek dressoir met een moderne versie van de kroonluchter, verpakt in een grote perspex kap of met een voile omlijsting waar je de lampjes subtiel doorheen ziet. Wil je het wel rijk maar vooral niet te kitsch? Vermijd dan opzichtige glimmers. Kaarsen zijn sfeermakers in elke woning, maar in de klassieke woonruimte staan ze natuurlijk in een riante kandelaar.

Tip: De Spaanse ontwerper Jaime Hayon geeft een geheel eigen interpretatie aan klassieke barok. Zeer inspirerend.

Klassiek met een twist

Een nazaat van de klassieke stijl is ‘nieuw klassiek’. Even sfeervol, maar hedendaagser qua kleuren en vormentaal. Het combineren van authentieke materialen met hoogwaardige plastics geeft een spannende touch. Daar mag best een beetje kitsch aan te pas komen, mits goed gecombineerd met stijlvolle attributen. Dus in plaats van een kristallen kroonluchter een in het oog springende stoffen lamp boven een zware eettafel (bijvoorbeeld lamp Fringe van Edward van Vliet). Of op het antieke dressoir een plastic lamp met een klassieke vorm, zoals de Bougie lamp van Laviani voor Kartell. Van Nederlandse bodem zijn de barokke ontwerpen van Moooi (onder de bezielende leiding van art director van Marcel Wanders) zeer geslaagd bij deze stijl, met in de collectie onder meer gigantische papieren (!) kroonluchters, lampen en tafels ontworpen door Studio Job.  

 

Sober en sjiek

 

Voel je je prettig bij klassiek, maar mag het allemaal wel wat minder? Stijlmeester Piet Boon heeft patent op het creëren van rijke, klassieke interieurs zonder dat de overdaad eraf springt. Om inspiratie op te doen loont het op zijn minst om te bladeren door zijn boeken, verschenen bij uitgeverij Lannoo. Met tal van tips, en veel beeld.

Aluminium kan heel goed uitpakken bij deze stijl, bijvoorbeeld in de vorm van een mooie lamp (de Tolomeo van Artemide bijvoorbeeld, die er is in vele varianten) en zelfs roestvrij staal, dat in combinatie met hout zijn inherente kilheid verliest. 

 

Oud-Hollands meets Middle East

Oud-hollandse kleuren - ossenrood, mosterdgeel, Delfts blauw – geven een ruimte een authentieke uitstraling. Neem verf met pure verfpigmenten, zodat de kleuren ‘echt’ overkomen op de muur. Farrow & Ball heeft sinds jaar en dag prachtige kleuren voor op de muur. Ook mooi is het toevoegen van Oosterse objecten als een Perzisch kleed of ornamentale bronskleurige lampenvoet met linnen kap. Spiegels maken de ruimte optisch groter. En met een reeks (foto)lijsten in dezelfde kleurstelling voeg je een stukje persoonlijkheid toe. 

Tip: Marmoleumfabrikant Forbo heeft twaalf Nederlandse topontwerpers een patroon voor op de vloer laten ontwerpen. In de collectie, Marmoleum Dutch Design, onder meer twee overheersend-zwart-maar-niet-helemaal-zwarte ontwerpen van Piet Hein Eek en Miriam van der Lubbe, en een ingetogen grijstint van design-goeroe Li Edelkoort.