Klussen met Poolse klussers

Ze duiken steeds vaker op, de Oost-Europese, vaak Poolse klussers. Wat zijn de voor- en nadelen? En waar moet je op letten als je in zee gaat met deze klussers?

Er werken sinds het openstellen van de grenzen zo'n 30.000 Poolse klussers in Nederland. Hun Oost-Europese buren uit Slowakije, Hongarije en Roemenië zijn ook in aantocht.


Voor -en nadelen

Het grootste voordeel van het inhuren van een klusser uit Polen is natuurlijk het feit dat ze goedkoop zijn, hard werken en in de meeste gevallen keurig werk afleveren.
Maar er zijn ook nadelen die je niet mag vergeten. De communicatie met de Poolse klussers is erg lastig. Ze spreken over het algemeen Duits of gebrekkig Engels en geen woord Nederlands. En dat terwijl de communicatie met je aannemer voor een verbouwing ontzettend belangrijk is.


Waar vind je een Poolse klusser?

De beste klussers vind je natuurlijk via-via, maar als je op die manier geen Poolse klusser kunt vinden, dan vind je op het internet een scala aan Poolse klusbedrijfjes. Deze zijn meestal aangesloten bij (landelijke) bemiddelingsbureaus. De uurprijs voor deze klussers ligt dan ook iets hoger, maar ligt met €12 tot €20 toch een stuk lager dan de uurpijs van €30 die je voor de gemiddelde Nederlandse klusser betaalt.

Ga je voor de allergoedkoopste klussers, houd er dan rekening mee dat ze misschien ook wel onderdak willen. Voordeel is dat deze klussers vaak langere dagen maken en dus is het werk sneller klaar. Maar vraag je wel af of je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat klussers in je huis wilt hebben.

 

verbouwen_klushelm_oranje_0804

Tips

  • Maak duidelijke afspraken over de klus die je wilt laten doen. Maak een schriftelijke offerte waarin je het uit te voeren werk, de kosten, de betalingsvoorwaaden en de verwachte duur van de verbouwing of klus vastlegt.
  • Ben je nog niet zo zeker van je zaak? Vraag de Poolse klusser om wat referenties van andere klussen die hij heeft gedaan. Je kunt dan contact opnemen met deze opdrachtgevers. Maak ook duidelijke afspraken over tijdstippen en data.
  • Zorg voor toezicht. Om teleurstellingen of misverstanden te voorkomen, kun je het beste toezicht houden op de klussers. Ben je zelf overdag niet in staat om de hele dag in de buurt te blijven, vraag dan iemand anders of huur er desnoods iemand voor in.
  • Reken niet op enige vorm van garantie, ook daarom is het houden van toezicht belangrijk. Het blijkt bij problemen achteraf namelijk erg lastig om de klusser op te sporen en verhaal te halen. Je kunt er daarom beter voor zorgen dat de klus in 1 keer goed wordt geklaard.
  • Betaal nooit het gehele bedrag vooraf. Maak een overzicht van welke klus je wanneer af wilt hebben en spreek dan af dat je pas betaalt per afgeronde klus.

 

Tip: Zet alle afspraken zwart-op-wit en laat dit document ondertekenen door je klusser.