Koelkast en vrieskast

Na de meedenkende kookplaten, ovens en afzuigkappen, worden nu ook de koelkast en vrieskast steeds slimmer. Belangrijk en verantwoord: koel bewust met een energiezuinig model.

* Vita Fresh/ Bosch

Milieuvriendelijke koelkast

De grootste innovatie op koelgebied is het energieverbruik. Koelkasten worden steeds zuiniger en qua samenstelling steeds milieuvriendelijker. Sinds 1980 zijn koelkasten al 60% zuiniger.

Wie nu op zoek gaat naar een nieuw exemplaar krijgt steevast te maken met het zogenaamde A-label. Koelkasten voorzien van dit label gebruiken minder dan 39% elektriciteit dan even grote apparaten met een C-label. Nog vriendelijker modellen zijn zelfs voorzien van een A+ of A++ die tot 67% zuiniger zijn.


Efficiënt

In de vorige eeuw zagen we nog voornamelijk lompe witte kasten met aanslaande, zoemende geluiden en een eenvoudige thermometer binnenin. Anno nu zijn die modellen echt achterhaald. De temperatuur van koelen en vriezen regel je bijvoorbeeld onafhankelijk van elkaar tot op de graden nauwkeurig.

Het instellen van de luchtvochtigheid gaat al net zo precies via een display. En natuurlijk is er ook aan tijdsbesparing gedacht. Het invriezen en koelen van voedsel en drank heeft dankzij een dynamisch systeem veel minder tijd nodig. Ontdooien van je koelkast? Zó nineties!


Goed gebruik

De meeste koelsystemen hebben verschillende temperatuurniveaus. Dichter bij de vriezer of tegen de achterwand is het vaak kouder. Tegenwoordig zijn er ook systemen waarbij een ventilator zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de temperatuur en de luchtvochtigheid.

Nieuw zijn koelkasten met een nul gradenzone. In deze zone blijven groenten drie keer zo lang vers als op een andere bewaarplek.


Uiterlijk

Tenslotte speelt de vorm van de koelkast een belangrijke rol bij de keuze. Bedenk voordat je alle modellen gaat vergelijken welke het beste past bij de keuken en bij je eigen gedrag. Mag de koelkast in de bijkeuken, moet hij volledig geintegreerd onder het blad of vrijstaand?

Beslis daarna pas over nieuwste snufjes als een tv op de deur, een ijsdispenser aan de buitenkant en modellen met Amerikaanse formaten. Realiseer je dat een koelkast op maat zuiniger in gebruik is. Voor alle koelkasten geldt: open de koelkast bewust en sluit de deuren altijd!


Extra vers

De nieuwste koeltechnieken van Bosch zijn toegepast in de nieuwe KGF-koel-vriescombinaties. Ze zijn uitgerust met het zogenaamde No Frost (nooit meer ontdooien) en Vita Fresh-systeem dat zoveel wil zeggen dat groenten drie keer zo lang vers blijven in deze speciale lades.

 


XXL

Dit reuze exemplaar van Atag (KA2011LQ) heeft een roestvrij stalen icemaker en minibar met directe toegang tot het koelgedeelte. Met onder andere automatisch ontdooisysteem, climat control, automatisch verdelen van de lucht en anti-bacteriele wanden.


Koel water bij de hand

Koelkast Source van Electrolux heeft aan de buitenkant een waterdispenser. Met één druk op de knop heb je plat of sprankelend fris water. Het interieur biedt veel ruimte dankzij verwijderbare rekken en een in hoogte verstelbare indeling. Ook heeft deze koelkast een Quick Chill functie, verwijderbare opvangbak, anti-drup functie en kinderbeveiliging.

Viva Italia

De meest recente uitvoering van de beroemde Smeg-koelkasten is het jaren 50 model met de kleuren van de Italiaanse vlag. Nog altijd voorzien van ronde vormen en een chromen handgreep. De binnenkant heeft verstelbare leggers en deurvakken. Als extra accessoire wordt een chromen flessenhouder meegeleverd. Ook in andere kleuren.