Koken: fornuizen en kookplaten

Was koken vroeger nogal eenvoudig op een vuurtje en vooral om de maag te vullen, nu kom je daar niet mee weg. Tegenwoordig draait alles om smaak, om techniek en culinaire hoogstandjes. Koken op stand dus!

Laatste nieuws over koken

Volgens experts zal het niet lang meer duren voordat de echte kookgekken een heus kooklaboratorium aanschaffen. Om te experimenteren met de nieuwste technieken zoals koken met stikstof en de ‘wetenschap’ van moleculair koken. Maar gelukkig is er voor iedere huis-tuin-en-keuken-kok ook volop keuze. Fornuizen van nu worden naar persoonlijke wensen ingericht. Fijn nieuws: functioneel ontwerpen is allang niet meer het enige criterium. De nieuwste kookplaten zijn ook een lust voor het oog.


Koken op gas?

Inductie, keramisch, gas? Verkopers willen het als eerste weten. Professionals zweren nog altijd bij een gasfornuis, voorzien van verschillende kookzones. Het liefst met 5, 6 of 8 pitten en uitgerust met een speciale wok- en sudderbrander. Het grootste voordeel van gas is het gemak waarmee je tussen een grote en kleine vlam kunt switchen en dat je het resultaat hiervan meteen zíet.


Infrarood en inductie

Voor elektrisch koken wordt vaak gekozen door gezinnen met kinderen. Maar niet alleen veiligheid is een belangrijk voordeel, ook het gebruiksgemak. Keramische kookplaten bijvoorbeeld, die verwarmen met behulp van infraroodstraling, hebben een groot bedieningsgemak met bijna onzichtbare touch screen-knopjes. Kookwekker, kookduurbegrenzer en automatische kookprogramma’s zijn vaak in het strakke, platte design verwerkt. Wel zo fijn om schoon te maken.

Minstens zoveel gemak biedt inductiekoken dat pannen verwarmt door middel van elektromagnetische straling. Niet de plaat maar de pan die erop staat wordt verhit. Dat versnelt niet alleen het koken (én het afkoelen van de plaat), maar maakt het instellen van de temperatuur ook heel precies.

 

 

Vrijstaand

Het paradepaardje van Siemens is de de Range Cooker (HQ745506N). De pannendrager ligt verzonken in het fornuis waardoor je ze heel makkelijk kunt verplaatsen. Daarnaast heeft hij meerdere slimme functies w.o.  een 3-rings supersterke brander, drie normale branders en een sudderbrander. Is alleen vrijstaand inclusief oven verkrijgbaar. Afmetingen: 90x61,5x89-95 cm (bxdxh).

Kookplaat

Kook als de Japanners op een grillplaat. Wel zo gezond, want er is weinig olie of boter nodig. Deze Teppan Yaki kookplaat van Atag heeft 2 aparte hittezones, met een warmte van 50-250°C. Aan de zijkant zit een opvakbakje, waar je overtolloge restjes van het vorige gerecht in laat verdwijnen.

Panoramisch

Het kan niet strak genoeg in de keuken. De inbouwkookplaten van Platino van Solitaire hebben zelfs bedienings knoppen van RVS. Het breedste model (SOR123F400I) is 118 cm en heeft verdiept gemonteerde branders en geintegreerde pannendragers.

Extra veilig

De kookplaten van Bauknecht hebben Easy Touch bedieningsknoppen waardoor ze reageren op een lichte vingerdruk en heel eenvoudig zijn schoon te maken. De kinderveiligheid kan met één knop in werking worden gesteld. Met inductie kookplaat, en ingebouwde timer.