Koopproces van nieuwbouw

Ben jij geïnteresseerd in een nieuwbouwwoning? Dan loopt het koopproces net even wat anders dan bij bestaande bouw. Het aanbod van nieuwbouw is bijvoorbeeld al kleiner dan dat van bestaande bouw. Daarnaast valt er niet te onderhandelen over de prijs en moet je ongeveer een jaar wachten tot je het nieuwe huis kunt betrekken. Ook het financiële gedeelte zit anders in elkaar dan bij bestaande bouw.

Nieuwbouw, dus vrij op naam (v.o.n.)

Jij bent de eerste bewoner van de woning, een nieuwbouwwoning wordt dus vrij op naam geleverd. Daardoor hoef je geen overdrachtskosten te betalen. Dit is anders bij bestaande woningen, want daar betaal je meestal Kosten Koper (K.K.).

Zijn er dan helemaal geen bijkomende kosten? Jawel. Zo dien je de notariskosten te betalen en houd ook rekening met de bijkomende hypotheekkosten, zoals de afsluitprovisie en de eventueel verplichte taxatiekosten. Verder is het gebruikelijk dat je bouwrente moet betalen.


Meer- en minderwerk bij nieuwbouw

Projectontwikkelaars bieden nieuwbouwhuizen meestal op een standaard manier aan. Wil je iets aan de indeling veranderen, wil je liever een andere tegel in je toilet of heb je extra lichtpunten nodig, dan valt dit onder de noemer meerwerk. Meerwerk kun je meefinancieren in je hypotheek.

Het kan ook zijn dat jij de keuken of badkamer die standaard bij het huis wordt opgeleverd niet mooi genoeg vindt. Wanneer je besluit deze niet te laten plaatsen, geldt dit als minderwerk. Uiteraard kun je dan via een andere leverancier jouw keuken of badkamer van je dromen aanschaffen, maar die wordt dan pas na de oplevering geplaatst.

 

 

 

Bouwdepot van je nieuwbouwhuis

In tegenstelling tot bestaande bouw betaal je een nieuwbouwhuis in termijnen af. Bij het afsluiten van je hypotheek wordt de grond waarop gebouwd wordt vaak direct betaald. De rest van het geleende geld wordt door je hypotheekverstrekker in een zogenaamd bouwdepot gezet. Aan het eind van elke termijn betaal je de aannemer vanuit dit bouwdepot. Over het geld in je bouwdepot ontvang je rente die meestal gelijk is aan het rentetarief van je hypotheek.

 

Bouwrente

Je nieuwe huis wordt gebouwd en tegelijkertijd woon je ook nog ergens. De woonlasten van je oude woning kun je vaak wel wegkruizen tegenover de rente die je over je bouwdepot ontvangt. Maar, omdat het bouwdepot gedurende de bouwfases kleiner wordt, ontvang je daar ook steeds minder rente over. Omdat bij dubbele behuizing dit soms oploopt tot hoge maandlasten, kun je de bouwrente meenemen in je hypotheek.

Samen met de aanneemsom, eventueel meerwerk, reguliere notariskosten en afsluitprovisie voor je hypotheek komen de extra kosten neer op ongeveer 7 à 8% van de koopsom. Bij bestaande bouw is dat 10 à 12%.