Kopers wachten op daling van huizenprijzen

Het gaat nog steeds niet goed met de huizenmarkt. De aandelenkoersen en exportcijfers herstelden zich de afgelopen maanden, maar een verbetering van de huizenmarkt laat op zich wachten. Toch denken makelaars nog altijd dat de huizenprijzen dit jaar niet meer zullen dalen dan 15%.

Op 21 september 2009 presenteerde het CBS nieuwe cijfers. Daaruit blijkt dat koopwoningen gemiddeld 5,6% minder waard zijn dan een jaar geleden. In Groningen en Noord-Holland daalden de prijzen zelfs nog harder en in Zeeland nauwelijks. “De regionale verschillen kan ik niet plaatsen”, zegt Michiel Vergeer, hoofdeconoom bij het CBS. “Het verschilt per maand. In juli daalden de prijzen juist in Utrecht en deze maand valt het daar weer mee”.


NVM is positief

Een van de positievere partijen was makelaarsvereniging NVM. In juli meldden zij dat het tweede kwartaal van dit jaar een lichte verbetering liet zien. Dat lijkt niet helemaal uit te komen, maar ze zijn nog steeds van mening dat de cijfers kloppen. De reden: omdat het CBS andere huizen heeft bekeken. 

“Het gaat nog steeds niet goed, maar wel iets beter dan eerst”, zegt een NVM-woordvoerder. “Dat zie je nog niet terug in de CBS-cijfers, omdat zij pas de verkoop van een huis opnemen als deze in het Kadaster staat. Wij nemen de cijfers mee zodra een makelaar een woning verkoopt en daar zit gemiddeld drie maanden tussen. De CBS-cijfers zijn dus verouderd”.

 

 

financien_speelgoed-huisje-geld_0804

Daling kan doorzetten

De NVM staat redelijk alleen met haar positieve blik. De Vereniging Eigen Huis verwacht namelijk dat de daling nog iets verder door zet. “Misschien dat we even dachten dat het ergste voorbij was, maar op Prinsjesdag hoorden we een ander geluid. De huizenprijzen kunnen zelfs nog met 20% dalen. Dat klinkt veel, maar ik denk dat er zeker woningen zijn waarbij dit straks het geval is”, reageert een woordvoerder van VEH. 

VEH verwacht geen grote prijsdalingen onder huizen tot 350.000 euro, onder andere vanwege de tijdelijke uitbreiding van de nationale hypotheekgarantie.”De duurdere woningen raken moeilijk verkocht, want je gaat nu niet kopen als het huis over een halfjaar misschien nog goedkoper is,” aldus de zegsman. “Bovendien willen mensen eerst hun eigen woning verkocht hebben.”  

 

Bron: www.fd.nl