Kozijnen schilderen

Bij het schilderen van kozijnen komt best wat kijken. Wat voor soort verf moet je gebruiken? Wat is de voorbereiding? Hoe zit het met schuren? Lees onze tips zodat je straks niet voor verassingen komt te staan!


Kozijnen schuren

Eerst moet je de kozijnen gaan schuren. Deze voorbereiding kost de meeste tijd, maar zorgt voor een goed resultaat. Als je de kozijnen niet schuurt, kun je de verf er ook niet mooi op krijgen. Ga dus zorgvuldig te werk en schuur alle kozijnen die je wilt gaan schilderen. Als er oude lagen verf op je kozijnen zitten kun je het beste grof schuurpapier gebruiken. Vervolgens kun je het nog een keer met fijn schuurpapier schuren zodat het er echt goed uitziet. Als je klaar bent met schuren, doe je wat water en ammoniak (tien delen water en één deel ammoniak) in een emmer en de maak je de kozijnen hiermee schoon. Dit zorgt ervoor dat al het vet en vuil verdwijnt zodat je de schone kozijnen makkelijker kunt schilderen.


Houten kozijnen schilderen

Voordat je begint met het schilderen van je kozijnen, moet je het raam afplakken zodat er geen verf op de ramen komt. Dat scheelt weer een hoop schoonmaakwerk achteraf! Begin eerst met het aanbrengen van grondverf of lak zodat de verf straks beter kan hechten. Laat de grondverf of lak goed opdrogen voor je verder gaat, dit duurt ongeveer 24 uur. Voor de kozijnen aan de binnenkant kun je verf op waterbasis gebruiken. De kozijnen aan de buitenkant van je huis hebben andere verf nodig omdat ze de hitte van de zon en de regen moeten weerstaan. Kies daarom het liefste voor verf op terpentine basis en met hoogglans. Zo bescherm je de kozijnen tegen alle weersomstandigheden. Bedenk wel dat hoogglans verf moeilijk aan te brengen is, zelfs als je al wat ervaring met verven hebt. Verf altijd in de richting van de nerf van het hout, dit geeft het mooiste resultaat. Vergeet niet om ook de zijkanten en onderkanten van het kozijn te verven! Het mooiste resultaat krijg je als je nog een paar extra lagen verf aanbrengt. Zorg wel dat je tussen de lagen in de verf steeds goed op laat drogen.

 

 

schilderen_kozijn-vrouw_0710

Kunststof kozijnen schilderen

Kunststof kozijnen kun je ook prima verven, het verschilt niet veel van het schilderen van houten kozijnen. Controleer wel even of er iets over schilderen in de garantie van jouw kozijnen staat, het kan zijn dat de garantie vervalt als je ze verft. Je kunt alle stappen volgen van het verven van houten kozijnen, het enige verschil is dat je geen grondverf of lak gebruikt, maar een speciale kunststof hechtprimer. Kunststof hechtprimer kun je gewoon bij een bouwmarkt kopen. Nadat je hechtprimer hebt aangebracht, kun je verder gaan met het verven van je kozijnen.


Wat zijn de kosten van een schilder?

Schilderen lijkt gemakkelijk, maar is het in de praktijk vaak niet. Als je alle bovenstaande stappen volgt en handig bent, dan zul je waarschijnlijk een heel eind komen. Iets minder vertrouwen in een goede afloop of simpelweg geen tijd? Vraag dan een offerte aan en ergelijk offertes van drie goede schilders in jouw regio.