financien_grafiek-rood_0805

Kredietcrisis en huizenmarkt

Kranten staan er al maanden vol mee: de kredietcrisis. In de zomer van 2007 begon de crisis. Inmiddels ondervindt ook de Nederlandse huizenmarkt de gevolgen ervan. Wat is de invloed op de huizenmarkt en hoe ga je hiermee om?


Aanleiding van de kredietcrisis

De aanslagen van 11 september 2001 en het barsten van de ‘internetzeepbel’ in datzelfde jaar worden als eerste oorzaak gezien van de kredietcrisis. Veel internetbedrijven ontdekten dat het startkapitaal op was, en dat ze te weinig omzet draaiden. De rente werd verlaagd en in 2004 bedroeg deze nog maar 1%. Een lening afsluiten werd dus erg aantrekkelijk. Veel consumenten investeerden daarom in de Amerikaanse huizenmarkt. De huizenprijzen bleven bovendien enorm stijgen, vanwege de rentedaling.


Risicovolle hypotheken

De hoge huizenprijzen maakten het moeilijker om een huis te kopen. Banken leenden daarom enorme bedragen. De huizenprijzen en de rente bleven ondertussen stijgen. Vervolgens gingen geldverstrekkers nóg creatiever om met hun hypotheekbeleid. Met een laag inkomen kon je toch een (veel te) duur huis kopen. De banken namen dus enorme risico’s.

 

 

 

Begin crisis op huizenmarkt

Als je zo’n risicovolle hypotheek afsloot, kreeg je aantrekkelijke rentekortingen. De eerste twee of drie jaar betaalde je weinig, daarna schoten de kosten omhoog. Als de huizenprijzen ook stijgen, hoeft dat geen probleem te zijn. Je sluit dan een nieuwe hypotheek af op basis van de overwaarde van je woning. Helaas stagneerde de groei van de huizenprijzen. Veel mensen werden gedwongen hun huis te verkopen en de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt was een feit.


Kredietcrisis op de Nederlandse huizenmarkt

Door de kredietcrisis is ook onrust ontstaan op de Nederlandse huizenmarkt. De huizenprijzen daalden aanzienlijk en woningen staan langer te koop. In het eerste kwartaal van 2009 betaalde je gemiddeld € 243.300 voor een woning. Een prijsdaling van 4,1% in vergelijking met dezelfde periode in 2008.


Tijdelijke verhoging NHG

Per 1 juli 2009 is de Nationale Hypotheek Garantie verhoogd. De garantie geldt nu voor huizen tot € 350.000. Hiermee stimuleert de overheid de woningmarkt door geldverstrekkers meer zekerheid te geven. Ook hypotheken van duurdere huizen kunnen nu worden terugbetaald. De tijdelijke verhoging van de NHG duurt anderhalf jaar.


Lichtpuntje

Begin juli kopten de Nederlandse kranten dat er zich een licht herstel van de huizenmarkt leek af te tekenen. Volgens cijfers van de NVM werden in het tweede kwartaal van 2009 26% meer huizen verkocht dan in het eerste. Bovendien steeg de gemiddelde huizenprijs met 1,4%. Toch valt nog niet te zeggen of het om incidentele of structurele verbeteringen gaat. Vooralsnog houdt de NVM vast aan een prognose van 5% prijsdaling als je heel 2009 met 2008 vergelijkt.


Adviesmogelijkheid

Het is allemaal geen reden tot paniek, wél om je goed te laten informeren. In het ergste geval groeit het wantrouwen en dalen de huizenprijzen nog verder. Het belangrijkste blijft, dat je je vaste lasten betaalt. Krijg je de eindjes niet aan elkaar geknoopt, neem dan contact op met je bank of adviseur. Hij kijkt samen met je naar de mogelijkheden om gedwongen verkoop te allen tijden te voorkomen.