Landelijke woonstijl

Landelijk wonen was in de jaren 80 een ware trend, en eigenlijk nooit helemaal van het toneel verdwenen. Niet verwonderlijk: met steekwoorden als gemoedelijk, comfortabel, royaal, romantisch, natuurlijk, geborgen en uitnodigend verwarmt de landelijke woonstijl menig hart. De landelijke woonstijl kenmerkt zich in een leefbare nonchalance, het mag een beetje ‘on-af’ ogen.

Warm welkom

De stijl wordt gekenmerkt door gebruik van veel hout, katoen en linnen, gebroken wit en witgrijs - alsof de zee haar sporen op de vloer en muren heeft nagelaten. Natuurlijke materialen en kleuren voelen zich goed thuis. De energie is open, met een zweem van romantiek. Het is het type interieur waarin je je direct welkom voelt, met je voeten op de bank kruipt. Lange gesprekken aan de royale eikenhouten eettafel hebt. Waar stoelen een kussen krijgen, licht gedimd wordt door linnen lampenkappen of lampen van frosted glas (en wie kent niet de melkflessenlamp), windlichten en vuurpotten sfeermakers zijn en een love seat de open haard gezelschap houdt.   

Laat je inspireren door een Kleurenworkshop! Ben je handig, of wil je het worden? Geef je interieur een unieke draai door zelf aan de slag te gaan met kleuren. Volg een kleurenworkshop bij je thuis of op locatie.

Ook stoer

Stoere meubels – lockers, metalen kisten, aluminium stoelen, kasten van sloophout of zitkussens van jute postzakken – maken het geheel niet te lief en zoet. In een landelijk interieur zijn het juist dit soort accenten die de woonruimte een ‘geleefd’ gevoel geven - zonder doorleefd te worden. Grote plantenpotten met enigszins afgebladderde verf, een opgeschuurd kastje waar door de verflaag de houtnerven zichtbaar zijn, (verweerde) brocante, diverse tweedehands stoelen die in één tint zijn geverfd: het zijn zo maar wat ideeën om de juiste smaak te pakken te krijgen.  

Boerderij meets industrieel

Qua materialen kun je vrij veel kanten op. Wie van romantisch houdt, combineert linnen met wol, katoen, kant en gehaakte plaids. Patronen (bijvoorbeeld geborduurde kussens) geven een persoonlijke touch aan de overwegend licht gehouden woning. Met wit zit je eigenlijk altijd goed. Probeer diverse ‘witten’ eens te combineren: eischaalwit, kiezelwit, krijtwit, geelwit of donswit. Het geeft diepte aan je interieur, terwijl de rust blijft overheersen. Een houten vloer is het summum voor een landelijk interieur. Brede vloerdelen geven een robuuster effect dan smalle planken. Een whitewash vloer oogt ‘liever’ dan een onbehandelde vloer. Voor een eigentijds en speels effect combineer je roestvrij staal met hout. Een keukenblad van RVS met een houten omlijsting bijvoorbeeld. De moderne versie van de boerenkeuken zeg maar. Echte country-fan? Zoek dan naar typische elementen van het platteland: ruiten, strepen, bloemen; als het maar van buiten de stad is.  


Haal de wereld in huis

De wereld ligt tegenwoordig in onze achtertuin. Wereldse invloeden zijn ook in het landelijke interieur doorgedrongen. Vooral meubels en objecten uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten passen prima in deze lichte en vriendelijk woonstijl. Denk aan subtiel geborduurde Marokkaanse kussens, matzilveren schalen en hanglampen in de stijl van duizend-en-één-nacht, met kralen versierde plaids en met de hand beschilderde vazen. Maar ook spullen uit het Hoge Noorden vormen een mooie aanvulling – een hertengeweitje, een plaid met kruissteek, of juist een typisch Scandinavische bank. Ikea staat er vol mee... Combineer kleuren – en verander zo geregeld de look and feeldoor een andere kleurstelling toe te voegen.