symbool_huizenprijzen-huisjes-grafiek_0801

Let op als je een hypotheek gaat afsluiten!

Laat je niet overrompelen door de hypotheek adviseur, ga goed beslagen ten ijs en win hypotheek advies in, voordat je een hypotheek gaat afsluiten. Denk erom dat een lage rente valkuil nummer één is. Het afsluiten van een hypotheek is niet niks. Je gaat een verbintenis aan voor lange tijd en dan kan het geen kwaad je goed voor te bereiden. Hieronder de negen regels met hypotheek advies.


Valkuil 1. Lage rente

Hoewel een lage rente veel mensen juist verleidelijk in de oren klinkt, is dit valkuil nummer één. Een lage rente betekent in veel gevallen namelijk helemaal niet dat je daarmee ook lage maandlasten zult hebben. Naast rente, moet je ook rekening houden met premies van verzekeringen, kosten van eventuele beleggingen, fiscale aftrek en de leeftijd waarop je de hypotheek afsluit.


Valkuil 2. Eigenwoningforfait

Hypotheekadviseurs zijn erg handig met rekensommetjes bij het voorrekenen van de maandlasten. Let er goed op dat er gebruik wordt gemaakt van de juiste WOZ-waarde. Als er een te lage waarde wordt gebruikt, valt het eigenwoningforfait lager uit en dit kan dus ook enorm schelen in jouw maandlasten. Schijn bedriegt!


Valkuil 3. Korting op de rente

Staar je niet blind op de korting die nieuwe klanten krijgen. Oké, we zijn allemaal Nederlanders en houden er allemaal van om geld te besparen, maar uiteindelijk vervalt deze rentekorting zodra de rentevastperiode is afgelopen.

Valkuil 4. Kosten koper

De kosten koper worden voor het gemak meestal afgerond naar 10 procent van de prijs van de woning en er wordt regelmatig voorgesteld om deze mee te financieren in de hypotheek. Bereken zelf echter of het wel noodzakelijk is om de kosten koper in de hypotheek op te nemen.


Valkuil 5. Financiële bijsluiter

Sommige hypotheken zijn zó ingewikkeld dat er een financiële bijsluiter voor is geschreven. Hypotheekadviseurs vergeten nog wel eens je deze bijsluiter te verstrekken. Sluit je dus een spaar- of beleggingsverzekeringhypotheek af, dan moet je vragen om de financiële bijsluiter. Deze kan je inzicht geven in de risico's die je loopt en de kosten die je maakt. Dit kan je enorm helpen bij het vergelijken van de verschillende hypotheken.


Valkuil 6. Beleggingshypotheek is geen spaarhypotheek

Er wordt soms ten onrechte gesuggereerd dat een beleggingshypotheek hetzelfde is als een spaarhypotheek. Je loopt bij een beleggingshypotheek echter wel het risico dat je met een torenhoge schuld blijft zitten. Omdat je in tegenstelling tot bij een spaarhypotheek, je niet genoeg kapitaal hebt kunnen opbouwen voor het aflossen.


Valkuil 7. Maximale rente-aftrek

Er bestaan nog meer 'trucs' om maandlasten lager uit te laten komen. Een beetje creatieve hypotheekadviseur gaat er bijvoorbeeld ook vanuit dat je profiteert van de maximale rente-aftrek van 52%. Dit is echter helemaal niet vastgelegd. Let dus ook hier goed op als je de offerte voor je neus krijgt.


Valkuil 8. Overlijdensrisicoverzekering

Check of de overlijdensrisicoverzekering ook is opgenomen in de offerte. Let er dan meteen op, van welke dekking ze uit gaan. Vergelijk dit ook in de verschillende offertes.


Valkuil 9. Beleggingsrendement

Kies je voor een hypotheek waarbij je via een verzekering of rechtstreeks in fondsen belegt, worden er voorbeelden gegeven van opbrengsten met verschillende rendementsprognoses. Kijk hier kritisch naar!